Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukrajina će nastaviti imati privilegiran pristup tržištu EU-a do stupanja sporazuma na snagu.


Europska unija, Rusija i Ukrajina suglasile su se u petak da odgode primjenu sporazuma o slobodnoj trgovini EU-Ukrajina do kraja 2015., rekao je europski povjerenik za trgovinu Karel De Gucht.

Vezani članci Prosvjedi u znak podrške Navaljnom Oporba u Rusiji tvrdi da je na prosvjedima bilo 40.000 ljudi, Kremlj ogovara: "Ne, bilo je malo ljudi. Puno ljudi glasa za Putina" Podzemna moda (Foto: klyker.com) New York i Pariz imaju modne piste, a Rusi imaju podzemnu željeznicu

Ukrajina će nastaviti imati privilegiran pristup tržištu EU-a do toga datuma, rekao je.

Rusija je zaprijetila uvesti carinu na uvoz ukrajinske robe ukoliko Kijev nastavi s planiranim trgovinskim sporazumom od 1. studenoga.

SAD pojačao sankcije Rusiji, Putin razmatra protumjere

Zona slobodne trgovine je glavna gospodarska mjera predviđena sporazumom o pridruživanja između EU i Ukrajine, potpisanim u lipnju. Do sad je Komisija stalno jamčila da će ta zona biti ubrzo osnovana, makar privremeno u očekivanju da ju ratificira Ukrajina i druge članice EU.

'Odgodit ćemo sporazum o slobodnoj trgovini do 31. prosinca sljedeće godine', izjavio je europski povjerenik za trgovinu Karel De Gucht na konferenciji za novinare.

On je tijekom poslijepodneva primio ministra vanjskih poslova Ukrajine Pavla Klimkina i ruskog ministra gospodarstva Alekseja Uljukajeva.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je rekao u Kijevu da će sporazum o pridruživanju stupiti na snagu 1. studenoga nakon što ga simultano u utorak ratificiraju ukrajinski i europski parlament.

Porošenko: 16. rujna Ukrajina ratificira sporazum o pridruživanju EU

Taj sporazum sadržava političko i trgovinsko poglavlje. Izazvao je bijes Moskve koja drži da Ukrajina ne može raspolagati privilegiranim trgovinskim vezama s Rusijom i s EU.

'To nam ostavlja 15 mjeseci razgovora. Dogovorili smo produženje privremenih trgovinskih mjera za isto razdoblje', koje jako smanjuju carinske pristojbe na neke ukrajinske proizvode za europsko tržište, objasnio je De Gucht.

Te privremene mjere odlučene u ožujku nude Ukrajini velika smanjenja carinskih pristojbi na niz proizvoda. Komisija drži da bi tijekom godine Ukrajina tako mogla uštedjeti oko 500 milijuna eura. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook