Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utjecaj pepela

VIDEO: Počeli probni letovi, zasad bez problema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Nizozemskoj i u drugim europskim zemljama obavljaju se prvi probni letovi zrakoplova, kako bi se ustanovilo na koji način vulkanska prašina djeluje na dijelove zrakoplova.

Zrakoplovna tvrtka KLM obavila je probni let na relaciji Duesseldorf-Amsterdam, u sklopu niza probnih letova koji će se realizirati diljem Europske unije, izvijestilo je ministarstvo te objavilo kako su probni letovi već obavljeni u Francuskoj i Belgiji. Nizozemski zračni prijevoznik priopćio je da je u subotu izveo prvi pokusni let i da nije zamijećena nikakva šteta. Njemačka Lufthansa je objavila da je u subotu izvela 10 pokusnih letova bez uočenih problema.

Pročitajte i ovo Eruptirao vulkan na Islandu - 1 Izvanredno stanje Ponovno se probudio vulkan na Islandu: Evakuirani stanovnici ribarskog grada Slika nije dostupna ne nazire se kraj VIDEO Zvuk koji ledi krv u žilama: Užarena lava na La Palmi iza sebe ostavlja pustoš, erupcija traje već mjesec dana

'Cilj pokusnih letova je provjera mogućih posljedica vulkanskog pepela po zrakoplove u nizozemskom zračnom prostoru', navelo je nizozemsko Ministarstvo transporta u svom priopćenju.
 

>> Prašina prelazi preko Hrvatske

>> VIDEO: Spektakularna erupcija vulkana

U nastojanju da se skrate čekanja putnika u zračnim lukama i financijski gubici, probni letovi realizirat će se na zahtjev EU-a, izvijestila je glasnogovornica nizozemskog ministarstva, objasnivši kako će svi takvi letovi biti obavljeni u posebnim sigurnosnim uvjetima i u ‘kontroliranim uvjetima’. Zračne luke još uvijek su bez putnika.

Zrakoplovne tvrtke traže pomoć EU-a

Pokažu li sada testni letovi da nema posljedica za motore zrakoplova, zračne kompanije se nadaju da bi brzo mogle dobiti dozvolu za letenje. Europske zrakoplovne tvrtke počele su u pomoć pozivati Europsku uniju da im pomogne, navodeći da je riječ o izvanrednim okolnostima. Prva je to u subotu učinila belgijska tvrtka Brussels Airlines koja sadašnju situaciju uspoređuje sa situacijama u kojoj se nađu poljoprivrednici u slučaju velikih vremenskih nepogoda.

Po europskim propisam, putnici u slučajevima otkazivanja ili kašnjenja leta imaju pravo na piće, hranu, smještaj, novčanu naknadu ili im se treba omogućiti prijevoz nekom drugom rutom ili drugim prijevoznim sredstvima. Europska komisija je u petak, kada se još nije znalo da će se paraliza zračnog prometa oduljiti pozvala putnike da traže naknadu unatoč tome što je riječ o izvanrednim okolnostima.

Osim naknade putnicima, zrakoplovne tvrtke trpe velike troškove zbog održavanja zrakoplova na aerodromima u kojima su se zatekli. U Brussels Airlinesu kažu da izvanredne okolnosti zahtijevaju i izvanredne mjere. Zrakoplovne tvrtke očekuju potporu na europskoj razini poput one što su je dobile banke ili automobilska industrija. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene