Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znakovi smirivanja

VIDEO: Spektakularne snimke erupcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici žele provjeriti i koliko se leda otopilo ne bi li ustanovili koliko će još dugo iz vulkana izlaziti pepeo.

Budući da je vulkan smješten ispod ledene kape, magma se brzo hladi, što uzrokuje eksplozije koje izbacuju šljunak, piše AP. On bi pak mogao biti katastrofalan za motore zrakoplova. Oblak koji se širi prekrio je dijelove zapadne Europe te su stoga otkazani brojni letovi.

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Islandu Mnogi strahuju za budućnost VIDEO Satelitske snimke pokazuju kako se lava proširila po Islandu: "Mislim da je ovo kraj. Izgubili smo bitku" Erupcija vulkana na Islandu barem erupcija jenjava VIDEO Temperature na Islandu debelo ispod nule, a lava oštetila cijevi za toplu vodu: "Jako je loše"

>> Vulkanski oblak nad Hrvatskom, obustavljen zračni promet

>> Problemi u zračnom prometu još najmanje 24 sata

>> VIDEO: Snimka kretanja oblaka pepela iz svemira

Pepeo islandskog vulkana vjetrovi će raznositi Europom još najmanje četiri do pet dana, a erupcija bi mogla potrajati mjesecima premda se u subotu nešto smirila, kazali su islandski znanstvenici, a prenose svjetske agencije.

‘Pepeo će se i dalje kretati prema Velikoj Britaniji i Skandinaviji’, rekao je meteorolog Teitur Arason. ‘To je prognoza za dane koji dolaze, dva dana više ili manje, a vjerojatno i četiri do pet’, dodao je, prenosi AFP. Zračni promet nad sjevernom i središnjom Europom i dalje je paraliziran, a nekoliko zemalja produljilo je zabranu letenja. Otkazane su gotovo tri četvrtine letova.

Oblak dima iznad vulkana smanjio se na visinu od pet do osam kilometara, sa šest do 11 kilometara od početka erupcije, objavio je Islandski meteorološki institut. Po institutu, količina magme pod vulkanom čini se da se smanjuje, a smirilo se i jako pulsiranje s početka dana. ‘Postoje znaci da se pritisak smanjuje i da će erupcija biti mirnija’, rekao je vulkanolog Islandskog sveučilišta Armann Hoskuldsson.
Vulkan se nalazi ispod glečera Eyjafjallajokull, oko 120 kilometara jugoistočno od Reykjavika. Ipak, Bergthora Thorbjarnardottir, geofizičarka pri Meterološkom institutu, smatra da to nužno ne znači da se vulkan smiruje. ‘Erupcija bi tako mogla trajati dugo’, kazala je. ‘Svaki vulkan je drukčiji, a s ovime nemamo mnogo iskustva. Prošlo je 200 godina od prošle erupcije’, dodala je.

‘Moramo ga pozorno pratiti jer se svi vulkani ponašaju drukčije. Prošli put kada je erumpirao trajalo je, s prekidima, više od godinu dana.’ Znanstvenici su planirali let iznad vulkana kako bi procijenili koliko se leda koji ga pokriva otopilo i utvrdili koliko će još dugo izbacivati pepeo, no let je odgođen. Magma se zbog leda, naime, brzo hladi, što uzrokuje eksplozije i oblake pepela koji mogu biti pogubni za motore zrakoplova.

Eurocontrol: Zbog vulkanskog oblaka goleme financijske štete

Stručnjaci Eurocontrola izvijestili kako je nad Europom ostvareno 5.000 letova, umjesto 22.000, koliko je u normalnim okolnostima uobičajeno, a u petak je umjesto 28.000 predviđenih letova ostvareno njih 10.400, izvještava Reuters.

Agencija je priopćila kako nisu bila moguća slijetanja niti polijetanja civilnih zrakoplova u većem dijelu sjeverne i središnje Europe. Letovisu se, međutim, odvijali u južnoj Europi uključujući Španjolsku, južni Balkan, južnu Italiju, Bugarsku, Grčku i Tursku.

Štete koje je vulkanski oblak nanio zračnome prometu, prema izvješću Međunarodne organizacije putničkog prometa (ICAO) sa sjedištem u Montrealu, veće su od onih što su ih zrakoplovnim kompanijama nanijeli napadi na SAD 11. rujna 2001.

'Unatoč tomu što u ovome trenutku ne raspolažemo preciznim brojkama, procjenjujemo da će financijska šteta biti veća od one koju je prouzročio napad na SAD 2001.', rekao je glasnogovornik ICAO-a, prenio je France Presse. (Hina/I.D.)

Posljedice eurpcije vulkana možete pogledati u priloženim videima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene