Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neke članice traže blaže sankcije

EU jedinstven o Ukrajini a podijeljen o ruskim sankcijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini izjavila je u utorak u Kijevu da će EU biti jedinstven u vezi s ukrajinskom krizom, usprkos pritisku nekih članica sklonih ublažavanju sankcija protiv Moskve.

"Razgovarali smo o putovima kojima EU - čuvajući svoje jedinstvo koje jest i bit će stvarno - može pomoći u provedbi" mirovnog plana za Ukrajinu, rekla je Mogherini novinarima u društvu ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka. Dok očekuju da europski ministri vanjskih poslova u siječnju razgovaraju o odnosima s Rusijom, Europljani su podijeljeni u vezi sa stajalištem koje treba zauzeti.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih

Neke se zemlje istočne Europe zauzimaju za zaoštravanje sankcija Rusiji koja pomaže proruskim pobunjenicima u Ukrajini pošto je u ožujku pripojila poluotok Krim. Druge članice EU-a, poput Italije, Cipra i Bugarske, sklone su, pišu mediji, ublažavanju, pa i potpunom ukidanju sankcija.

Putin pod golemim pritiskom: Može li išta zaustaviti strmoglavi pad ruske valute?!

"I dalje ćemo posredovati u Ukrajini zalažući se da se sukob završi u posvemašnjem poštovanju suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti" zemlje, dodala je Mogherini. Usto je pozvala Ukrajince da idu dalje, budući da izostanak reforma počinje ljutiti Zapad.

"Budite i dalje jedinstveni, usredotočeni na svoj plan reforma jer je to put kojim ćete izaći iz ove strašne godine", istaknula je Mogherini, kojoj je ovo bio prvi posjet Kijevu otkako je imenovana u kolovozu. "Rat" na istoku Ukrajine u kojemu je već poginulo više od 4700 ljudi, "neće zaustaviti reforme", kazao je pak predsjednik Porošenko. Obećao je da će parlament već idućeg tjedna glasovati o tom pitanju.

Nekim istočnoeuropskim zemljama nije se svidjelo što bivša talijanska ministrica vanjskih poslova želi "obnoviti dijalog" s Moskvom. Mogherini su kritizirali i zbog toga što suprug njezine glasnogovornice radi u komunikacijskoj tvrtki koja brani interese velike ruske naftne tvrtke Gazproma. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene