Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ENERGETSKA NEZAVISNOST

Novi izvor plina za Europu: Izrael i EU potpisali sporazum o izvozu

Izrael i Europska unija potpisali su regionalnoj konferenciji za energetiku u Kairu sporazum o izvozu izraelskog zemnog plina u Europu

S Egiptom i Izraelom potpisan je Memorandum o razumijevanju, koji će Europskoj uniji (EU) osigurati značajnije količine izraelskog plina.

Dokument također predviđa ohrabrivanje europskih kompanija na sudjelovanje u izraelskim i egipatskim ponudama za istraživanja.

''Isporuke prirodnog plina iz Izraela do Egipta, ovdje ukapljivanje plina i onda prijevoz do Europske unije. Ovo je velik korak naprijed u energetskoj opskrbi Europe, ali i za Egipat kako bi postao regionalno energetsko središte'', istaknula je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja je i u objavi na Twitteru istaknula da će sporazum pridonijeti energetskoj sigurnosti Europe.

Pročitajte i ovo Prosvjed u protiv kupovanja ruske nafte većina u EU-u Rat im se isplati? Pogledajte koliko je milijardi Rusija zaradila na izvozu nafte od napada na Ukrajinu
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna susret SEECP-a Premijer na susretu u Solunu: "Hrvatska je u dobroj poziciji, moramo iskoristiti naš geostrateški položaj"

EU je, podsjetimo, prošle godine uvezla oko 40 posto plina iz Rusije. Zemlje se bore da smanje tu ovisnost kako bi sankcionirale Rusiju zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene