Obavijesti Video Pretražite Navigacija
110. dan rata

Prekinute evakuacijske rute iz Severodonjecka. Rusi tvrde da je poginulo dijete u granatiranju Donjecka, oštećeno i rodilište

U Ukrajini rat traje već 110 dana. Sjeverodoneck je postao epicentar borbi za kontrolu nad Donbasom. Dijelovi grada sravnjeni su sa zemljom. Ruske snage zauzele su većinu grada, ali ukrajinske snage i dalje kontroliraju industrijsku zonu i kemijsku tvornicu u kojoj su se sklonile stotine civila.

 

  • Velik broj uhićenja antiratnih prosvjednika u Rusiji je "zabrinjavajuć", rekla je UN-ova povjerenica za ljudska prava
  • Vođa proruskih separatista u Donjecku poručio Ukrajincima da se mogu ili predati ili umrijeti
  • Ruske snage raznijele su most koji povezuje Sjeverodoneck s drugim gradom, presjekavši mogući evakuacijski put i povlačenje
  • Krstarećim projektilima Kalibr Rusi napali su veliko skladište s američkim i europskim oružjem u Ternopilju

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:20 "U današnjem granatiranju u Donjecku poginule su četiri osobe, među kojima i dijete, a ranjeno je još 22 civila", objavio je Stožer Teritorijalne obrane DNR-a, prenosi ruska Gazeta na Twitteru.

21:16 Ruske su snage pojačale stisak u istočnom ukrajinskom gradu Severodonjecku čime se prekidaju posljednje humanitarne i rute za evakuaciju građana, objavio je u ponedjeljak ukrajinski dužnosnik. Scenarij je to koji podsjeća na ruski napad na Mariupolj prošlog mjeseca.

Guverner regije Luhansk, kojoj pripada Severodonjeck, Sergej Gaidai, objavio je na društvenim mrežama da ruska vojska nemilice bombardira grad uslijed čega su uništeni svi mostovi koji vode iz grada.

Zbog toga je, navodi, postalo nemoguće dovesti u grad humanitarnu pomoć ili pak evakuirati građane.

No dodao je također da se u nekim dijelovima još uvijek može pristupiti gradu te da su neka gradska područja još uvijek pod kontrolom Ukrajine.

“Još uvijek postoji mogućnost prijevoza ranjenika u bolnice, tako da još postoji pristup gradu”, rekao je Gaidai za ukrajinski servis radija Slobodna Europa.

“Teško je dostavljati im oružje i zalihe. Teško, ali ne i nemoguće”, dodao je.

20:55 Rodilište je oštećeno tijekom masovnog topničkog granatiranja glavnog grada Donjecke Narodne Republike (DPR) od ukrajinskih vojnika u ponedjeljak. Fasada bolnice oštećena je nakon eksplozije topničke granate, a prozori na zgradama su razbijeni, piše RT.

Pacijenti i osoblje bolnice su evakuirani i nisu ozlijeđeni u granatiranju, priopćilo je Ministarstvo zdravstva DPR-a.

18:10 Sedam tijela pronađeno je u ponedjeljak u novoj grobnici blizu Buče, gdje su, nakon povlačenja ruske vojske iz Kijeva krajem ožujka, otkriveni leševi brojnih civila, objavila je kijevska policija.

"Rusi su ovdje mučili sedmero civila, a zatim su ih kukavički pogubili metkom u glavu", napisao je šef kijevske policije Andrij Nebitov na Facebooku, dodavši da je "nekoliko žrtava imalo svezane ruke i vezana koljena".

"Ova grobnica otkrivena je danas na mjestu na kojemu su bili stacionirani ruski vojnici, blizu sela Mirotske", 10 kilometara sjeverozapadno od Buče i 35 kilometara od Kijeva, dodao je Nebitov, kazavši i da se "sada radi na identificiranju žrtava".

Nakon odlaska ruskih vojnika iz kijevske regije, gdje su otkrivena tijela više stotina ukrajinskih civila, Buča je postala simbol ruskih ratnih zločina. Moskva je u više navrata odbacila ove optužbe, kazavši da je riječ o "falsificiranju" informacija te tvrdeći da su zločine organizirali Ukrajinci uz potporu zapada.

15:10 Vođa Černivske regionalne vlasti Vjačeslav Čaus napisao je na Telegramu kako su tri ruske rakete lansirane i pogodile Priluki, grad na sjeveroistoku Ukrajine. Ljudi su se morali evakuirati zbog vatre koja im prijeti, piše CNN.

Pročitajte i ovo Prosvjed u protiv kupovanja ruske nafte većina u EU-u Rat im se isplati? Pogledajte koliko je milijardi Rusija zaradila na izvozu nafte od napada na Ukrajinu

15:01 Visoka povjerenica za ljudska prava Ujedinjenih naroda Michelle Bachelet rekla je da je velik broj uhićenja antiratnih prosvjednika u Rusiji "zabrinjavajuć".

Također, govoreći na sastanku Vijeća za ljudska prava u Ženevi, izrazila je zabrinutost oko "sve više cenzure i restrikcija nad nezavisnim medijima".

Što se događalo u Ukrajini ranije danas, pogledajte >>>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene