Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Erjavec je rekao da je Slovenija učinila sve kako bi na arbitraži uspjela, kao i da Hrvatska nije prihvatila prijedlog da usmjena rasprava bude javna.


Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u srijedu je u parlamentu rekao kako se nada da će Slovenija odlukom arbitražnog suda dobiti kontakt s otvorenim morem.

Vezani članci Slika nije dostupna SVI DRUMOM, ERJAVEC ŠUMOM 'Arbitraža jedini način za rješenje spora s Hrvatskom' Slika nije dostupna Erjavec očekuje arbitražnu presudu o granici nakon hrvatskih izbora

'Strateški interes Slovenije u arbitraži s Hrvatskom je dobiti slobodan kontakt s otvorenim morem. To je i izričiti mandat arbitražnog suda zapisan u arbitražnom sporazumu i nadam se da ćemo taj kontakt dobiti', rekao je Erjavec odgovarajući na pitanja o arbitražnom postupku na sjednici vanjskopolitičkog odbora parlamenta.

'To je međunarodni ugovor i po njemu ne može biti kako se tko sjeti'

Erjavec je rekao da je Slovenija učinila sve kako bi na arbitraži uspjela te da Hrvatska nije prihvatila njen prijedlog da usmena rasprava, koja se pred sudom najavljuje 2. lipnja, bude javna.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić više je puta proteklih mjeseci, u vezi sa slovenskim tvrdnjama o potrebi otvaranja arbitražne rasprave za javnost, upozorila da je arbitražni sporazum, po kojem je rasprava na arbitraži povjerljiva i tajna, međunarodni dogovor koji su ratificirala oba parlamenta, a u Sloveniji je bio potvrđen i na referendumu. Uz to, ocijenila je da bi jedini stvaran učinak nastojanja da se rasprava otvori bilo otezanje postupka, odnosno odgađanje rješenja graničnog pitanja.

Slovenci odbili hrvatski prijedlog

Arbitražni sporazum Hrvatske i Slovenije među ostalim određuje da će arbitražni sud odrediti morsku granicu dviju država i režim morskih pojasa te 'junction' (poveznicu) slovenskih teritorijalnih voda s otvorenim morem. No, pojam 'junction' u sporazumu pisanom na engleskom jeziku određuje i bit prijepora jer Slovenija 'junction' tumači kao koridor, odnosno teritorijalni kontakt, a ne, kao što tumači Hrvatska, neškodljiv prolaz na otvoreno more, što bi bilo u suprotnosti s načelima konvencionalnog međunarodnog prava i prava mora.

Karl Erjavec očekuje pravorijek u arbitraži s Hrvatskom početkom 2015.

Prije sklapanja arbitražnog sporazuma Slovenija je odbila hrvatski prijedlog da granični prijepor bude riješen na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Den Haagu, koji bi o sporu presudio isključivo po načelima međunarodnog prava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju