Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Slovenija treba novu strategiju'

Karl Erjavec očekuje pravorijek u arbitraži s Hrvatskom početkom 2015.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskiih poslova Karl Erjavec izjavio je da Slovenija treba novu strategiju vanjske politike, a očekuje da će arbitražni sud u postupku s Hrvatskom svoj pravorijek donijeti početkom iduće godine.

Sadašnji vanjskopolitički strateški koncept zastario je, a bilo bi dobro da novu strategiju parlament usvoji još ove godine, rekao je Karl Erjavec u nastupu pred slovenskim diplomatskim predstavnicima u inozemstvu koji su se u Ljubljani okupili na redovitim godišnjim konzultacijama.

Pročitajte i ovo Zoran Janković Velika istraga Pretresi širom Slovenije: Na udaru njihov najpoznatiji gradonačelnik, u sve umiješan i nogometni klub? Granica Hrvatske i Slovenije - 4 nategnuti odnosi Slovenija se oglasila o hrvatskom ulasku u Schengen, spominje arbitražu: "Zadatak svake vlade je zaštititi nacionalni interes"

Govoreći o odnosima sa susjednim državama, Erjavec je rekao da ima dva otvorena pitanja s Hrvatskom, pri čemu će se u graničnom prijeporu morati prihvatiti pravorijek međunarodne arbitraže. Odluka arbitražnog suda mogla bi biti donijeta početkom 2015. godine, ocijenio je Erjavec.

'Kada smo sjeli, pogledao sam je u oči i pitao vjeruje li mi...'

Slovenskim diplomatima obratio se i predsjednik Borut Pahor, naglašavajući da je slovenski nacionalni interes da zemlja ostane u "čvrstoj jezgri" država Europske unije. EU će se po Pahorovim riječima raslojavati na Europu više brzina, pri čemu Slovenija, ako bude potrebno i na referendumu, mora odlučiti da ostaje u čvrstoj jezgri s integracijama više povezanih i naprednijih država. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene