Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turski premijer

Erdogan žali zbog pogibije 35 kurdskih krijumčara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izrazio je žaljenje zbog pogibije 35 mladih kurdskih krijumčara u bombardiranju turskih zrakoplova, koji su ih zamijenili za kurdske separatiste, na tursko-iračkoj granici u noći sa srijede na četvrtak, te je rekao kako će istraga rasvijetliti tu nesreću.

'Kraj je nažalost koban', rekao je Erdogan novinarima u Istanbulu izražavajući sućut obiteljima žrtava. 'Po snimkama (bespilotnih letjelica), skupina od 40 ljudi bila je na tom području. Nije bilo moguće zaključiti tko su oni (...). Poslije je utvrđeno da je riječ o krijumčarima koji prevoze cigarete i gorivo na mazgama', rekao je u prvoj reakciji na vojnu pogrešku.

Erdogan je zračni napad lovaca F-16 pokušao opravdati činjenicom da su se pobunjenici iz Radničke stranke Kurdistana (PKK) prije koristili istim putem i istim sredstvima za prijevoz oružja i streljiva kojima su napadali turske vojne položaje na iračkoj granici.

Erdogan je prozvao i dio medija koji su kritizirali vladu zbog te pogreške. 'Nijedna država ne bombardira svoj narod namjerno', istaknuo je. Tisuće razjarenih Kurda pokopali su u petak na jugoistoku Anadolije 35 civila ubijenih u srijedu navečer u zračnom napadu uzvikujući slogane protiv premijera Erdogana, kojega su nazvali ubojicom.

Tužna povorka s mnogobrojnim automobilima i vozilima hitne pomoći pratila je lijesove sa žrtvama bombardiranja iz gradića Uluderea, gdje je obavljena obdukcija trupala i gdje je u mjesnoj džamiji održan pogrebni obred, sve do sela Gulyazija, u blizini iračke granice.

Izgred u kojemu su sudjelovale turske zračne snage izazvao je val prosvjeda među Kurdima, napose među kurdskim pobunjenicima iz PKK koji su u petak kurdsko stanovništvo u Turskoj pozvali 'na ustanak'. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Bombaški napad Racije širom Turske: Uhićeno 145 osoba osumnjičenih za povezanost s kurdskim militantima Kurdi američku vojsku gađali krumpirima (Foto: AFP) - 2 Primirje završava večeras Erdogan odbio produljenje primirja u Siriji: ''Macron se sastaje s teroristima i prenio nam je njihov prijedlog''

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene