Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turski predsjednik Tayyip Erdogan prisegnuo je u četvrtak postavši 12. turski predsjednik i učvrstivši poziciju najmoćnijeg čelnika u novijoj turskoj povijesti, zbog čega njegovi protivnici strahuju od potencijalne sve jače autoritarne vladavine u zemlji.


Čitajući prisegu na svečanosti održanoj u parlamentu, turski predsjednik Tayyip Erdogan se obvezao da će štititi tursku neovisnost i integritet, pridržavati se ustava i načela Mustafe Kemala Ataturka, utemeljitelja moderne sekularne republike.

Vezani članci Koronavirus u Turskoj - 1 Erdogan vraća lockdown: Turska pod novim, strogim restrikcijama Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Sirijski pobunjenici koje podržava Turska zauzeli središte grada Ras al Aina

Nakon prisege položio je vijenac ispred Ataturkova mauzoleja, nakon čega je predviđena svečanost u predsjedničkoj palači.

Nedugo nakon prisege, Erdogan je novim predsjednikom vlade imenovao dosadašnjeg ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua. Davutoglu će voditi sadašnju vladu dok Erdogan od njega ne zatraži osnivanje nove. Očekuje se da će to biti u petak.

Erdogan pobjedio u prvom krugu izbora: 'Otvaramo vrata novog doba!'

Članovi parlamenta najjače turske oporbene stranke CHP izašli su iz prostorije nekoliko trenutaka prije nego što je Erdogan prisegnuo, a predsjednik stranke Kemal Kilicdaroglu bojkotirao je cijeli događaj, optuživši novoga predsjednika za kršenje ustava s obzirom na to da je nakon pobjede na predsjedničkim izborima ostao na premijerskoj dužnosti.

"Više nego ikada do sada strahujemo od autokratske vladavine jednoga čovjeka u Turskoj", kazao je za Reuters član CHP-a i parlamentarni zastupnik Aykan Erdemir.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook