Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Energetika: Ključan dijalog EU-Rusija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski povjerenik za energetiku Andris Piebalgs ocijenio je na forumu u Lisabonu posvećenom energetici da je za Europsku uniju ključan dijalog s Rusijom, zemljom koja je jedan od glavnim opskrbljivača EU.

"Dijalog s Rusijom o energetskim pitanjima je ključan", rekao je Piebalgs na otvaranju foruma koji je organizirala zaklada Mario Soares.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Netko mora platiti... Vlada i dalje ne daje odgovor: Tko će na kraju platiti skuplji plin, ako ne građani? Slika nije dostupna Skuplji struja i plin? Kasni nedjeljni sastanak Petrova, Plenkovića i Marića u Vladi: Je li povod poskupljenje plina?

Rusija izvozi 60 posto svoje nafte i 50 posto prirodnog plina prema EU. "Stoga moramo pridati veliku važnost našem partnerstvu s Rusijom", rekao je Piebalgs.

Prošloga tjedna, Rusija je priopćila da će reagirati ako EU ograniči pristup ne-europskim kompanijama energetskom sektoru u Europi, kao što je predviđeno u jednom od planova Europske komisije.

Osim Rusije, povjerenik je rekao da bi Europa trebala također ići naprijed u pregovorima s Kazahstanom, Azerbajdžanom i Alžirom.

Povjerenik se založio i za razvoj "zajedničke energetske agende" u Europi.

"Važno je biti jedinstven na međunarodnoj sceni. To je apsolutno ključno ako Europa želi odgovoriti na geopolitičke izazove koji se tiču nafte i plina", rekao je europski povjerenik.

Piebalgs je također podsjetio na činjenicu da "mnoge vlade u svijetu koriste svoje energetske resurse kao strateške instrumente za političke ciljeve.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene