Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah od lavina

IZVANREDNO STANJE 'Probudio' se jedan od najopasnijih vulkana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekvador je u subotu proglasio izvanredno stanje zbog buđenja vulkana Cotopaxija, blizu prijestolnice Quita, jednog od najopasnijih u svijetu, zbog čega je evakuirano više naselja.

Vulkan, 45 km južno od Quita, u središtu zemlje, na nadmorskoj visini od 5897 m, u petak je potreslo nekoliko eksplozija uz izbacivanje pepela do visine 8 kilometara.

Pročitajte i ovo Erumpirao vulkan na Islandu Prijeti li nova evakuacija? VIDEO Ponovno erumpirao vulkan na Islandu: Rastopljeno kamenje izbacuje se iz pukotina u zemlji Izvanredno stanje na Islandu Izvanredno stanje na Islandu Ovo je točno mjesto velike erupcije vulkana, tvrde stručnjaci: U posljednja 24 sata zabilježeno 2000 manjih potresa

U subotu je izbacivao krute i užarene dijelove koji, upozoravaju vlasti, mogu potaknuti lavine.

"Četiristo ljudi je evakuirano iz opreza" iz okolice vulkana, u pokrajinama Cotopaxi i Pichincha, rekao je ekvadorski predsjednik Rafael Correa u tjednom obraćanju na radiju i na televiziji.

NAŠLI SE U SREDIŠTU POZORNOSTI 'Ranije su samo znanstvenici i surferi znali za nas'

Cotopaxi, jedan od osam aktivnih vulkana u Ekvadoru, nije erumpirao od 1877. a znanstvenici ga smatraju jednim od najopasnijih u svijetu zbog velikih količina snijega na njegovu vrhu i naselja u blizini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene