Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedna je osoba poginula, a 22 su ranjene u eksploziji danas ujutro u sjedištu vlade u Bangkoku, koje su prije tri mjeseca zauzeli oporbeni prosvjednici, objavile su službe sigurnosti.


Eksplozija granate prekinula je nacionalnu žalost koja je proglašena povodom pogreba kraljeve starije sestre.

Vezani članci Očevid na Markovu trgu nakon pucnjave Nakon napada na policajce prostor Markova trga postaje štićeni prostor: Hoće li se moći na prosvjed i u crkvu? Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade Premijer na sjednici Vlade otkrio kad nove mjere stupaju na snagu i koliko će trajati: ''Cilj je smanjiti širenje zaraze i broj preminulih''

Eksplozivna naprava je eksplodirala u četvrtak rano ujutro po mjesnom vremenu u kompleksu u kojem se nalaze uredi tajlandskog premijera koje okupiraju prosvjednici protiv vlade iz Saveza naroda za demokraciju.

Zgrada je zauzeta od 26. kolovoza, ali vlasti ne žele uporabom sile deložirati PAD, koji tvrdi da brani monarhiju.

Dvadeset i tri prosvjednika su ranjena u eksploziji, a jedna osoba je podlegla ozljedama. Zasad nije poznato tko je odgovoran za napad.

Prosvjednici tvrde da neće napustiti sjedište vlade sve dok Somchai Wongsawat ne podnese ostavku na mjesto premijera. Otkad su prosvjednici zauzeli njezinu zgradu, tajlandska vlada je svoje sjedište preselila u drugi dio glavnog grada.

Tajland je duboko podijeljen između pobornika i protivnika bivšeg premijera Thaksina Shinawatre, moćnog poslovnog čovjeka svrgnutog 2006. koji je pobjegao u inozemstvo.

U listopadu je u odsutnosti osuđen na dvije godine zatvora zbog sukoba interesa i nalazi se u Dubaiju.

Njegovi pristaše su se nakon parlamentarnih izbora 2007. vratili na vlast, ali PAD tvrdi da će svrgnuti premijera povezanog s Thaksinom.