Paul Krugman (Foto: AFP)
Paul Krugman (Foto: AFP) Foto: Afp

Postoji prilično dobra šansa za globalnu recesiju krajem ove ili sljedeće godine, upozorio je ekonomist i dobitnik Nobelove nagrade Paul Krugman te istaknuo opću nespremnost među vodećim ljudima gospodarske politike.


U svom govoru na Svjetskom summitu Vlada, Krugman je rekao je kako malo vjerojatno da će samo ''jedna velika stvar'' potaknuti gospodarski pad, piše Orissa Post.

Vezani članci Studenti koje čeka siguran posao u neizvjesno vrijeme Novi propisi, nova radna mjesta: Kolegij Ekonomska analiza prava već sad nudi neiscrpnu mogućnost zapošljavanja Projekcije kretanja stope nezaposlenosti Vlada objavila gospodarsku prognozu: Provjerili smo kome će plaće rasti, a tko su gubitnici proračuna

Krugman je kazao da bi niz ekonomskih utjecaja mogao povećati zastoj ekonomije.

''Mislim da postoji prilično dobra šansa da ćemo imati recesiju krajem ove ili sljedeće godine'', rekao je ekonomist na skupu.

Ističući kako središnjim bankama često nedostaju raspoloživi alati za izolaciju od tržišnih previranja, Krugman je kazao kako je planiranje rizika minimalno. Istaknuo je da, iako trgovinski ratovi i rastući protekcionizam i dalje dominiraju političkim programima, oni odgađaju pažnju i resurse od onoga što bi trebali biti pravi prioriteti.

Krugman smatra kako stagnirajuće plaće, nejednakost i gubitak povjerenja u svjetske poslovne lidere stvaraju žestoku reakciju protiv globalizacije.

''Rezultat je jasan. Kretanje prema globalizaciji je stalo'', istaknuo je nobelovac i dodao: ''Pitanje je što želimo kao rješenje? Izgleda da nam to još nije jasno.''

Krugman je ukazao na jaz koji vođe moraju ispuniti kako bi spriječili sljedeću Veliku gospodarsku krizu.

Nakon što je u ponedjeljak Ekonomski institut u Zagrebu objavio svoju analizu prema kojoj rast hrvatskog gospodarstva usporava, razgovarali smo s ekonomskim stručnjakom i te zatražili komentar Hrvatske narodne banke o realnoj mogućnosti da se Hrvatska ponovno nađe u raljama recesije.