Hrvatski BDP na dnu Europe (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Hrvatski BDP na dnu Europe (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Ekonomski institut u Zagrebu upozorio je na usporavanje gospodarstva. CEIZ indeks u prosincu 2018. pao je za -0,9 bodova, a radi se o najnižoj vrijednosti indeksa zabilježenoj još od kolovoza 2014. godine.


Analitičari Instituta očekuju da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u četvrtom tromjesečju 2018. mogla iznositi 2,3 posto, značajno manje od očekivanja temeljenih na podacima za listopad i studeni, a toliku stopu rasta BDP-a prognoziraju i za cijelu prošlu godinu.

Vezani članci Dow Jones (Foto: AFP) Recesija pokucala na vrata SAD-a? Dow Jones pao za 800 bodova Trebamo li strahovati od nove krize? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Trebamo li strahovati od nove krize? Ekonomski stručnjak tvrdi: ''Ako i dođe, dočekat ćemo je bolje od one iz 2008. godine''

"Turizam je na godišnjoj razini u prosincu rastao po stopi većoj od 10 posto, a pratila ga je i trgovina na malo s nešto manjom stopom rasta. Međutim, industrijska proizvodnja, koja još od kolovoza bilježi uzastopna smanjenja godišnje stope rasta, u prosincu je zabilježila vrlo velik pad od čak -6,7 posto.

Najvećim dijelom upravo zbog negativnih trendova industrijske proizvodnje, indeks je u sva tri mjeseca zadnjeg tromjesečja zabilježio smanjenja vrijednosti u odnosu na prethodni mjesec, što upućuje na usporavanje ekonomske aktivnosti u odnosu na treće tromjesečje", objavio je Ekonomski institut.

"Izvješće je upozorenje na strukturne probleme i konstatira postojeće stanje koje ne obećava“, pojasnio nam je ekonomski analitičar Damir Novotny. Napominje kako je iz izvješća vidljivo da gospodarstvo usporava, ali da to automatski ne znači da će Hrvatska ući u recesiju. "Ona je moguća, opasnost od recesije postoji, ali za sada gospodarstvo tek usporava", ističe.

"Hrvatska se još nije oporavila od krize iz 2009. godine niti smo dosegnuli ekonomsku aktivnost od prije krize. Uz to, Hrvatska je po gospodarskom rastu na europskom začelju te se nalazi u dubokim neravnotežama koje ne obećavaju održivi rast u budućnosti. Trebamo biti zabrinuti jer zaostajemo, a i nemamo osobitih argumenata za optimizam u smislu ubrazavanja ekonomije", dodaje Novotny.

Ističe činjenicu kako Hrvatska nema ozbiljnih investicija, javni sektor nije doživio reforme, a rast koji vidimo, kaže, posljedica je poreznog rasterećenja koje će kratko trajati.

Podsjetimo, Italija se već nalazi u recesiji, dok se za njemačko gospodarstvo podaci tek očekuju.