Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nezapamćena ekološka katastrofa prijeti rijeci Po, najvećoj talijanskoj rijeci nakon sabotaže u bivšoj rafineriji na jednom od njezinih pritoka sjeverno od Milana.


'Tražit ćemo izvještaj o stanju nepogode i pokretanje plana ograničenja šteta za okoliš i suočavanje s teškom situacijom koja ugrožava našu regiju i naše rijeke', rekao je dužnosnik odgovoran za okoliš Lombardije, Davide Boni. Unatoč postavljenim pregradama sloj nafte dug nekoliko kilometara spustio se iz rijeke Lambro kod Monze i onečistio Po blizu grada Piacenze. U Milanu je osnovan krizni stožer.

Duž rijeke Lambro pronađeno je nekoliko desetaka mrtvih ptica prekrivenih naftom. Ekipe vatrogasaca civilne zaštite i regionalne agencije za zaštitu okoliša Lombardije strojevima pokušavaju usisati tone nafte. Glasnogovornica te agencije rekla je da se najmanje 1.000 prostornih metara nafte izlilo u rijeku. Civilna zaštita regije Emilia Romagna ocijenila je da će stanje pripravnosti za dolinu Po trajati najmanje pet dana. Slijev Lambra je i prije bio jedna od najonečišćenijih regija Italije. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna Probijen reaktor 3? Slika nije dostupna UŽIVO: Strahuje se da pumpe reaktora neće raditi niti nakon dovođenja struje