Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije samo nama žao

EK žali zbog slovenske odluke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija je izrazila žaljenje što Slovenija nije prihvatila prijedlog francuskog predsjedništva koji bi omogućio otvaranje deset i zatvaranje pet poglavlja u pristupnim pregovorima s Hrvatskom.

'Francusko predsjedništvo je uložilo velike napore da se pronađe rješenje za pitanja koje je postavila Slovenija. Komisija je u potpunosti podržavala napore predsjedništva i žali što Slovenija nije prihvatila rješenje koje je predložilo predsjedništvo. Rezultat toga je da imamo znatan broj poglavlja, za koja su dovršene pripreme u Vijeću, ali ne mogu doći na stol na konferenciji o pristupanju', izjavila je Krisztina Nagy, glasnogovornica povjerenika za proširenje Ollija Rehna.
Umjesto deset poglavlja za čije je otvaranje Hrvatska spremna, zbog slovenske blokade u petak će na pristupnoj konferenciji biti otvorena samo jedno, a umjesto pet spremnih poglavlja za zatvaranje, bit će zatvorena tri.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna EK najavila mogućnost pokretanja postupka protiv Slovenije zbog vinjeta Slika nije dostupna Sanader: Ako nas se bude ucjenjivalo bit će ili ZERP ili EU

Nagy je u vezi s tim citirala zaključke sa sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u kojima se kaže da 'Vijeće ističe da će ona poglavlja, za koja su obavljene tehničke pripreme biti otvorena ili privremeno zatvorena sukladno uspostavljenom postupku i Pregovoračkom okviru'.

Komisija ističe da se eventualna kašnjenja u formalnom otvaranju i zatvaranju poglavlja mogu nadoknaditi odlučnim reformama na terenu.

'Napredak u tehničkim pregovorima je važan, ali ono što je stvarno važno jesu reforme na terenu koje provodi kandidatska zemlja kao i provedba tih reformi. Čak i kada postoje neka kašnjenja u nekim područjima u formalnim pregovorima, jednom kada se reforme provedu, posao je zapravo dovršen i nakon toga se vrlo brzo može napraviti formalni dio posla', rekla je Nagy odgovarajući na pitanje može li slovenska blokada dovesti u pitanje plan Komisije za dovršetak pristupnih pregovora s Hrvatskom do kraja sljedeće godine.

'Potičemo Hrvatsku da odlučno nastavi reforme kako bi ispunila mjerila za otvaranje i zatvaranje i na taj način ostvari napredak u pregovorima', istaknula je Nagy. 

Nagy je ponovila da Komisija 'ustrajno stoji na stajalištu da su granična pitanja bilateralna stvar, koju ne treba donositi za pregovarački stol u pristupnim pregovorima', te pozvala Sloveniju i Hrvatsku da 'riješe otvorena granična pitanja u duhu dobrosusjedskih odnosa'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene