Novinarstvo na udaru tužbi (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Novinarstvo na udaru tužbi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Neovisni novinari štite slobodu izražavanja, jamče pristup informacijama svim građanima i pridonose temeljima demokracije i otvorenih društava, kaže se u srijedu u izjavi Europske komisije u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.


“Nekažnjivost zločina nad novinarima mora prestati, na našem teritoriju ili bilo gdje u svijetu”, kaže se u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrela i potpredsjednice Komisije Vere Jourove.

Slika nije dostupna Jedna od najopasnijih zemalja na svijetu za ovu profesiju: Dva novinara ubijena u tjedan dana

“Nažalost, glas i priče neovisnih novinara nastavljaju se ušutkavati u cijelom svijetu, uključujući i Europsku uniju”, dodaje se u izjavi.

Komisija navodi da je prošle godine u 23 države članice EU-a napadnuto 908 novinara i medijskih djelatnika, a njih 175 bilo je žrtvama napada ili incidenata tijekom prosvjednih okupljanja.

Talibani prebili novinare koji su izvještavali o prosvjedu - 3 Talibani zatvorili 153 medija, od 32 pritvorena novinara, nekoliko ih je pretučeno

Digitalna i internetska sigurnost postala je glavna briga za novinare zbog poticanja mržnje na internetu, prijetnji fizičkim nasiljem, a posebno su ugrožene novinarke, od kojih je velika većina, 73 posto, doživjela online nasilje tijekom svoga rada.

“Bit ćemo uz novinare i štititi ih, bez obzira gdje se nalazili. Nastavit ćemo podržavati slobodno i raznoliko medijsko okruženje, podržavati kolaborativno i prekogranično novinarstvo te se boriti protiv kršenja slobode medija. Nema demokracije bez medijske slobode i pluralizma. Napad na medije je napad na demokraciju”, kaže se u izjavi Josepa Borrela i Vere Jourove.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju