Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović uručio je u srijedu u Uredu predsjednika činove i bodeže kadetima 14. naraštaja diplomskih i 15. naraštaja preddiplomskih sveučilišnih studija Hrvatskog vojnog učilišta koji su diplomirali u jesenskom roku na Sveučilištu u Zagrebu.


''Vi ste hrvatska vojna budućnost, a vaš prvotni zadatak je Hrvatska i domovina'', poručio je Milanović poručnicima koji su diplomirali na sveučilišnim studijima Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman". 

Vezani članci Klime za goste u otvorenom šatoru "Kako bezobrazno": Ljudi i djeca više od dva sata na jarkom suncu, goste hladilo 10 klima. I to na otvorenom! Zoran Milanović VIDEO Milanoviću (opet) pobjegla psovka: ''Dobro došao u boj! Poginut ćeš, je**ga, tako blesav kakav jesi..."

Milanović je najmlađim časnicima rekao kako će kao vrhovni zapovjednik voditi računa ''da se nađu tamo gdje se može najviše naučiti kako bi pomogli domovini, ali i da ih se ne izlaže nesmotreno i nepotrebno riziku od kojeg Hrvatska nema ništa i s kojima Hrvatska ne treba imati veze''.

''Hrvatska je obranjena. Da nije obranjena 1991. godine u nekoliko presudnih mjeseci, sve kasnije što je došlo poput slobode, neovisnosti, članstva u EU, osobne slobode i pravo da se traga za srećom, je tek tada postalo moguće. Vi ste nasljednici branitelja koji su najvažniji pripadnici našeg naroda u povijesti koja je duga'', izjavio je Milanović.

Promocija bez ministra

Predsjednik i vrhovni zapovjednik OS RH je odlučio da se promocija kadeta ove godine održi u Uredu predsjednika RH, a ne na Hrvatskom vojnom učilištu (HVO) gdje se inače održava, a na promociju kadeta nije pozvan ministar obrane Mario Banožić

Posljednjih dana iz sukoba u sukob

Predsjednik Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić sukobljavaju se u posljednje vrijeme. Posredno u tome sudjeluje i premijer Andrej Plenković. Nova runda, i to u prilično teškoj kategoriji, uslijedila je u utorak u Vukovaru.

Milanović je javno od premijera Plenkovića zatražio da riješi problem ministra Banožića. Plenkovića je Milanović opetovano nazivao "puzajućim državnim udavom" te je poručio da "Plenković mora riješiti problem, problem je Banožić".

Odmah nakon toga oglasio se Banožić, koji je najavio da će kasnije "pustiti" dokument koji će pokazati stanje stvari. Poručio je da je "vrijeme za opoziv Milanovića", kojega je nazvao "psihijatrijskim slučajem" te ga je optužio da blati njega i HDZ.

Žestoki verbalni sukob traje 10-tak dana, nakon što je ministar obrane Banožić umirovio zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula.

Nastavio se prošlog tjedna, predsjednik Milanović je ministru obrane zabranio obraćanje na svečanoj prisezi 32. naraštaja ročnika u vojarni u Požegi, a ministar Banožić je zatražio smjenu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja "zbog nepoštivanja Zakona o obrani".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju