Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska komisija je u četvrtak poslala službenu opomenu Mađarskoj, što je prvi korak u pokretanju postupka za kršenje europskog zakonodavstva, jer smatra da mađarski zakoni o azilu nisu u skladu s europskim.


"Komisija je stoga danas pokrenula postupak zbog povrede prava i poslala službenu opomenu Mađarskoj. Mađarske vlasti sada imaju dva mjeseca vremena za odgovor Komisiji", kaže se u priopćenju izvršnog tijela EU-a.

Za Komisiju su sporne tri stvari. Prva je što zakon ne predviđa mogućnost za pozivanje na nove činjenice i okolnosti kod podnošenja žalbi u slučaju odbijanja zahtjeva za azil i što nema automatske suspenzije odluke kada tražitelj azila podnese žalbu, što za posljedicu ima da je tražitelj azila prisiljen napustiti mađarski teritorij prije nego što istekne rok za podnošenje žalbe ili prije nego što je žalba razmotrena.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Sve dok Europa ne bude mogla zaštititi svoje vanjske granice, nema smisla raspravljati o onima koji pristižu' Slika nije dostupna ZAVRŠENO RAZDOBLJE MULTIKULTURALIZMA Mađarska jednostrano suspendirala propise EU-a o azilu

Europska komisija opomenula Hrvatsku, stigao odgovor Ruže Tomašić

Druga sporna stvar je što mađarski zakon ne poštuje odredbe direktive o pravu na prijevod na jezik koji je tražitelju azila razumljiv. Mađarski zakon o ubrzanom kaznenom postupku za ilegalni prijelaz granice ne predviđa mogućnost prevođenja dokumenata ili usmenog prevođenja na jezik koji optuženi razumije.

Treći prigovor odnosi se na odredbu o reviziji odluke kojom se odbacuje zahtjev za azil jer saslušanje tražitelja azila nije obvezno, nego fakultativno, što bi moglo biti u suprotnosti s Poveljom o temeljnim pravima. Sporno je i to što se odluke donose na razini tajnika sudova, a što ne jamči neovisnost pravosuđa, što je opet u suprotnosti s direktivom o azilu.

Janos Lazar, šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, ocijenio je da je riječ "o politički motiviranom revanšu" Europske komisije jer je Mađarska tužila EU zbog plana o raspodjeli kvota za primanje migranata po zemljama članicama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook