Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Egipat zatvorio granicu prema Gazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipatske snage zatvorile su danas i posljednji dio granice prema pojasu Gaze i tako je završeno 11-dnevno razdoblje slobodnoga kretanja Palestinaca iz teritorija što ga je blokirao Izrael, kažu očevici i Hamasove snage sigurnosti.

Vojnici dopuštaju stanovnicima Gaze i Egipćanima da prijeđu granicu, i vrate se na drugu stranu, ali ne dopuštaju nove prijelaze u Egipat, kažu očevici.

Pročitajte i ovo Humanitarna pomoć pristiže u Pojas Gaze Priopćili Izraelci Prvi kamioni s humanitarnom pomoći ušli u Gazu preko novog prijelaza Automobil u kojem su ubijeni sinovi vođe Hamasa - 3 Ubijena i četiri unuka Izrael tvrdi: Amir, Mohamad i Hazem ubijeni su jer su bili borci, a ne zato što su sinovi vođe Hamasa

Hamasove snage raznijele su 23. siječnja dio zida na granici između Gaze i Egipta ne bi li tako završili sedmomjesečnu izraelsku blokadu. Stotine tisuća Palestinaca uspjele su prijeći granicu i u Egiptu kupiti najvažnije namirnice.

Visoki čelnik Hamasa Mahnud Zahar u subotu je nakon sastanka s egipatskim dužnosnicima rekao je da će Egipat zatvoriti granicu u suradnji s Hamasom koji je u lipnju prošle godine preuzeo nadzor nad pojasom Gaze.

No Zahar kaže da će to zatvaranje biti samo privremeno dok Egipćani ne nađu način da ponovno otvore granicu. 

Egipatski dužnosnici nisu komentirali te Hamasove tvrdnje, a još se ne zna razmatra li Egipat uopće Hamasov zahtjev da sudjeluje u odlučivanju kad je u pitanju vođenje granice Egipta i Gaze.

Bilo kakva uloga Hamasa u tome pitanju sigurno bi razljutila
međunarodnu zajednicu i Hamasova glavnog neprijatelja umjerenoga palestinskoga predsjednika Mahmuda Abasa jer bi to značilo prešutno priznanje Hamasove vlasti u Gazi.

Nakon Hamasova nasilnog preuzimanja vlasti u Gazi u kojoj živi milijun i pol Palestinaca, Abasu je ostao samo nadzor nad Zapadnom obalom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene