Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP)

Egipatska policija uhitila je u ponedjeljak sedam osoba nakon što je na jednom rock-koncertu podignuta zastava duginih boja, u rijetkom javnom iskazu podrške LGBT populaciji u toj konzervativnoj muslimanskoj zemlji, doznaje se od egipatskih sigurnosnih izvora.


Sigurnosni izvori rekli su da su sedmorica uhićena zbog "promicanja seksualnih devijacija", što je u Egiptu eufemizam za homoseksualnost, nakon što su ih kamere snimile kako podižu duginu zastavu na koncertu grupe Mashrou 'Leila, popularnog libanonskog alternativnog rock-benda, čiji je pjevač deklarirani homoseksualac.

Vezani članci Zid Saše Kopljara o tome gdje su nestali naši novci (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dnevnik Nove TV doznaje koliko našeg novca je završilo u Uljaniku Slika nije dostupna Ruski list: Kadirov skriva tajne logore za gay osobe diljem zemlje

Egipatski državni odvjetnik Nabil Sadek naložio je Tužilaštvu za državnu sigurnost da odmah istraži incident, izvijestila je državna tiskovna agencija MENA. Sadek još nije objavio odluku hoće li biti podignute optužbe i pokrenut sudski postupak.

Iako homoseksualnost u Egiptu nije službeno zabranjena, u tom konzervativnom društvu diskriminacija homoseksualne populacije uobičajena je – homoseksualci su često uhićivani i optuživani za razvrat, nemoral ili bogohuljenje.

Najveći pritisak na homoseksualce u Egiptu dogodio se 2001. godine, kada je policija upala na ploveći diskoklub koji se zvao "Queen Boat", nakon čega su osuđena 52 homoseksualca, što je izazvalo kritike brojnih skupina za ljudska prava i vlada zapadnih zemalja. (Hina)