Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekinut kontakt

Dvoje alpinista pet dana blokirano na Mont Blancu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvoje francuskih alpinista peti je dan zaredom blokirano na masivu Mont Blanca, na 4.050 metara visine, dok meteorološki uvjeti ometaju talijanske i francuske spasioce.

Vodič za uspone na visoke planine Olivier Sourzac (47) i njegova klijentica Charlotte Dementz (44), iskusna pariška alpinistica, nalaze se od srijede navečer nedaleko od vrha Walker, na planini Grandes Jorasses u masivu Mont Blanca na granici Francuske i Italije.

Telefonski kontakt s njima je prekinut od petka poslijepodne pošto se Sourzacu potrošila baterija. U posljednjim razgovorima vodič je rekao da je uspio iskopati rupu u snijegu.

Novi pokušaj spašavanja helikopterima trajao je u ponedjeljak sredinom dana, unatoč neprestanoj magli s talijanske strane, rekao je zapovjednik policije Chamonixa Jean-Baptiste Estachy. Nekoliko helikoptera poletjelo je iz doline Chamonixa u smjeru vrha, navodi AFP.

Na visini od 4.000 metara danas ujutro temperatura je bila oko minus deset stupnjeva Celzija, uz rafale vjetra od 45 km na sat. Noću je dvoje alpinista suočeno sa snježnim mećavama i temperaturama od oko minus 25 stupnjeva Celzija.

U nedjelju su u četiri navrata talijanski i francuski helikopteri kretali po dvoje alpinista, ali himalajski meteološki uvjeti su im blokirali letjelice.

Ekipa od osam vodiča koji su krenuli iz Chamonixa, među kojima i Sourzacov brat, tražili su dozvolu da pješice krenu prema alpinistima, ali su zbog teških meteoroloških uvjeta bili prisiljeni iz planinarskog doma Boccalatte na 2.804 metara otići u dolinu.

Stučnjaci tvrde da se nemoguće popeti do alpinista zbog opasnosti od lavina nakon nedavnih snježnih padalina.

U veljači 1971. francuski alpinist Rene Desmaison je ostao 15 dana blokiran 300 metara od vrha Walker (4.208 metara) s alpinistom Sergeom Gousseaultom, koji je umro. (Hina)

Pročitajte i ovo Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu HGSS u akciji Osam članova HGSS-ovci od jutra u akciji: Spašavali stranca sa slomljenom nogom

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene