Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON ODLUKE VLADE

Hrvatski kanaderi pomažu vatrogascima u Italiji: "Dajemo maksimum da požare stavimo pod nadzor"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je u subotu navečer na telefonskoj sjednici radi pomoći u gašenju požara u Italiji Oružanim snagama Republike Hrvatske odobrila prelazak granice, uz prethodnu suglasnost predsjednice Republike, a na taj humanitarni zadatak ići će 14 pripadnika Oružanih snaga RH i dva Canadaira Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

U priopćenju iz Vlade kaže se da je sjednica održana u subotu navečer na prijedlog predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića. Na telefonskoj sjednici Vlada je donijela Odluku o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći Talijanskoj Republici, a uz prethodnu suglasnost predsjednice Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Neboder u požaru Vatrogasci na terenu VIDEO Užas usred noći: Gori neboder od 28 katova, na cestu padali užareni dijelovi Kanader Gase i kanaderi Buknuo požar na području Drniša, olujni udari juga otežavaju gašenje

Ovom Odlukom odobrava se prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći Talijanskoj Republici u gašenju požara, koji su zahvatili područje sjeverne Italije i Siciliju.

Za izvršenje zadaća odobrava se korištenje dva zrakoplova Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te 14 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju.

Dva protupožarna aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile (PPE) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) stigla su danas, oko 12 sati u Genovu, u Republici Italiji gdje će biti bazirani tijekom pružanja međunarodne humanitarne pomoći u gašenju požara. Predviđeno područje djelovanja hrvatskih posada je u dolini Susa u regiji Lombardija u Sjevernoj Italiji.

Voditelj hrvatskog tima i načelnik stožera 93. zb pukovnik Davor Turković rekao je kako se radi o velikim požarima, a gašenje otežavaju turbulencije te puno dima.

“Letjeli smo u mješovitim grupama zajedno sa talijanskim kolegama oko Torina na planinskim pudručjima, Pružamo maksimum kako bi požare stavili pod nadzor , a sutra krećemo u nove akcije”, istaknuo je pukovnik Turković. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene