Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provođenje sporazuma

Dva broda koja vraćaju migrante iz Grčke u Tursku isplovila s Lezbosa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva putnička broda s ukupno 131 migrantom koji će iz Grčke biti vraćeni u Tursku prema sporazumu s Europskom unijom, isplovila su u ponedjeljak ujutro s grčkoga otoka Lezbosa prema turskom gradu Dikili, izvijestile su agencije.

Prema sporazumu EU i Turske, Ankara će primiti natrag sve migrante i izbjeglice, uključujući Sirijce, koji su u Grčku ušli ilegalno, ako za uzvrat EU primi tisuće sirijskih izbjeglica izravno iz Turske te za novčanu pomoć, uvođenje bezviznoga režima i napredak u pregovorima za tursko članstvo u EU.

Pročitajte i ovo Ilustracija NEKI SU OZLIJEĐENI Grčka policija pronašla 92 gola muškarca: "Turski tretman migranata je civilizacijska sramota" Migranti u Sredozemnom moru TRAGEDIJA Pokraj poznatog otoka potonuo brod: Velik broj mrtvih, za brojnima se traga

Dva turska broda na koje se ukrcao 131 migrant isplovila su u ponedjeljak rano ujutro s Lezbosa prema turskome gradu Dikiliju.

Većinom je riječ o izbjeglicama iz Pakistana i Bangladeša, rekla je glasnogovornica Frontexa (Europske agencije za nadzor vanjskih granica) Ewa Moncure. Na brodove su se ukrcali i pripadnici grčke interventne policije.

Prema planovima, sirijski izbjeglice iz Dikilija bit će poslani u druge prihvatne centre, dok će državljani drugih država poput Afganistana, Pakistana i Iraka biti vraćeni u domovine. Vlasti u Dikiliju izvijestile su da nisu spremne prihvatiti više od stotinu izbjeglica. Gradonačelnik Mustava Tosun rekao je da ne zna koliko će migranata danas stići u Dikili dodavši da ne zna kamo će ih smjestiti.

Uoči današnjega povratka izbjeglica turski ministar unutarnjih poslova Efkan Ala rekao je da će Turska primiti 500 migranata, dok su grčke vlasti navele da će ih biti 400, prenose agencije.

Sirijci iz Grčke bit će poslani u južnu Tursku - ministar

Sirijski migranti koji dolaze iz Grčke bit će poslani u grad Osmaniyeu, na jugu Turske, rekao je turski ministar za Europsku uniju Volkan Bozkir u televizijskom intervjuu u ponedjeljak.

Migranti vraćeni s grčkog otoka Lezbosa počeli su stizati u Tursku u ponedjeljak u sklopu dogovora s EU kojemu je svrha zaustaviti priljev migranata i izbjeglica u Europu.
U razgovoru za Haberturk TV, Bozkir je rekao da će Sirijci preuzeti iz centara u Turskoj biti poslani u Njemačku odakle će biti poslani u druge zemlje.

U skladu sa sporazumom koji su Ankara i Bruxelles potpisali prošlog mjeseca, migranti koji su doputovali u Grčku nakon 20. ožujka, a koji ne zatraže azil ili ne ispunjavaju uvjete za azil bit će vraćeni u Tursku, a za svakog migranta vraćenog u Tursku, EU će preuzeti jednog sirijskog izbjeglicu izravno iz Turske.

Ministar Bozkir napomenuo je da u prvoj skupini migranata koji su stigli iz Grčke u ponedjeljak nema Sirijaca. Dva turska broda koja su u ponedjeljak ujutro vratila iz Grčke u Tursku 136 migranta većinom su prevezela migrante iz Pakistana i Bangladeša, a oni nemaju pravo na azil.

Turski ministar je rekao da će se Turska obratiti zemljama podrijetla migranata te da će ih sustavno vraćati. Rekao je da će turski parlament, bude li potrebno, raditi tijekom vikenda, kako bi ispunili kriterije potrebne za izuzeće turskih građana iz viznog režima.

Prema sporazumu EU-Turska, službena Ankara obvezala se preuzeti izbjeglice iz Grčke u zamjenu za novčanu pomoć, uvođenje bezviznoga režima i napredak u pregovorima za tursko članstvo u EU.

Prvi sirijski izbjeglice stigli u Njemačku u sklopu sporazuma EU-Turska

Prva skupina izbjeglica iz Turske stigla je zrakoplovom u njemačku zračnu luku u Hanoveru sukladno sporazumu između Europske unije i Ankare kako bi se zaustavio nekontrolirani priljev izbjeglica, objavila je njemačka policija u ponedjeljak.

Šesnaest migranata, koliko je i bilo najavljeno, redovnim je letom iz Istanbula stiglo u Hanover na sjeveru Njemačke tijekom jutra, rekao je glasnogovornik savezne policije. Iduća skupina od 18 izbjeglica trebala bi oko podneva sletjeti u istu zračnu luku.

Izbjeglice će odmah autobusom biti prevezene do prihvatnog centra Friedland blizu Goettingena, 140 kilometara od Hanovera.

Sirijski izbjeglice sletjeli su zrakoplovom turske kompanije Turkish Airlines iz Istanbula i zapravo se radi od "tri sirijske obitelji", objavio je savezni ured. U skupini je petero djece, prenose agencije.

Njemačka, koja je inicirala plan sporazuma EU-Turska kako bi se zaustavio nekontroliran priljev migranta u Europu, rekla je tijekom vikenda da će i druge europske zemlje početi od ponedjeljka prihvaćati sirijske izbjeglice.

Ugovor potpisan 18. ožujka radi zaustavljanja vala koji je lani u Europsku uniju doveo više od milijun migranata, a ove godine još 150.000 u Grčku, stupio je na snagu u ponedjeljak 4. travnja. Po tom ugovoru će se za svakog vraćenog Sirijca, iz Turske u EU premjestiti jedan Sirijac, a najviše 72.000 ljudi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene