Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši zapovjednik smjene zatvorskih stražara u logoru Keraterm kod Prijedora, Dušan Fuštar, osuđen je danas pred Sudom Bosne i Hercegovine na devet godina zatvora nakon što je priznao krivnju po dijelovima optužnice koja ga je teretila za ratne zločine počinjene 1992. godine.


Optužnicu protiv Fuštara prvobitno je podigao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), a bio je optužen zajedno sa Željkom Mejakićem, Momčilom Grubanom i Duškom Kneževićem, bivšim čuvarima u zarobljeničkim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, gdje su odvođeni Bošnjaci i Hrvati s područja Prijedora, pri čemu su mnogi od njih zlostavljani i ubijeni.

Vezani članci BiH policija, ilustracija (Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP) Tragedija u BIH: Mladoženja poginuo dok je razvozio goste s vlastitog vjenčanja Denis Zvizdić (Foto: AFP) Predsjedatelj Vijeća ministara BiH: "Hrvatska treba vratiti imovinu Bosni i Hercegovini"

Fuštara se izravno teretilo da je sudjelovao u odabiru dvadeset zatočenih muškaraca koji su potom odvedeni iz Keraterma i strijeljani.

Fuštar se predao ICTY-u 2002. godine, a njegov slučaj prepušten je Sudu BiH 2006. godine, kada je i prebačen u pritvor u Sarajevu.