COVID putovnica, ilustracija
COVID putovnica, ilustracija Foto: Milan Sabic/Pixsell

Hrvatska do lipnja očekuje usvajanje zakona i dovršetak tehničkih priprema za digitalnu zelenu potvrdu, koja će biti dokaz da je osoba cijepljena protiv koronavirusa, da ga je preboljela ili da ima negativan rezultat testa, rekla je u utorak državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić.


Državna tajnica za Europu u utorak je sudjelovala na neformalnoj konferenciji ministara europskih poslova gdje je naglasila važnost osiguranja stabilne, predvidive i brže isporuke cjepiva kako bi se ostvario zajednički cilj Europske unije da se do ljeta cijepi 70 posto stanovništva.

Nikola Grmoja Grmoja o stanju u hrvatskom pravosuđu: ''Pozivam Mamića da olakša dušu i iznese sve informacije koje ima, ne samo o sucima''

Zoran Milanović Milanović nakon odluke Ustavnog suda: "Namještanje natječaja je kazneno djelo. Za sve, pa i za kumove"

Istaknula je da članice trebaju biti u jednakom položaju pri distribuciji cjepiva, zbog čega je potrebno uravnotežiti pristup raspodjele jer neke države zbog kašnjenja u isporuci trenutno imaju nižu stopu procijepljenosti, stoji u priopćenju.

Državna tajnica je rekla i da Hrvatska pozdravlja prijedlog Europske komisije o uvođenju digitalnih zelenih potvrda čiji je cilj olakšavanje slobodnog i sigurnog kretanja na razini EU-a.

Istaknula je da Zagreb ''očekuje usvajanje zakonodavnog prijedloga i dovršetak tehničkih priprema sukladno planu, do lipnja, kako bi se potvrde mogle čim prije primjenjivati'', stoji u priopćenju.

Metelko-Zgombić je na konferenciji naglasila i važnost jačanja strateške autonomije Europske unije kako bi ona bila otpornija na buduće krize, pri čemu se trebaju utvrditi ključna područja za osnaživanje proizvodnih kapaciteta.

Zdravko Mamić Zdravko Mamić ekskluzivno za Dnevnik Nove TV: "U nekoliko sam mu navrata poslao novac - 70, 80 tisuća eura. Mečka danas igra pred vratima obitelji Mamić, ali..."

Miroslav Šeparović Miroslav Šeparović o današnjoj odluci: ''Očekujem od predsjednika da poštuje odluku Ustavnog suda, siguran sam da će to učiniti"

Portugal, koji trenutno predsjeda EU-om, na videokonferenciji je izvijestio o aktivnostima vezanih za pripremu Konferencije o budućnosti Europe čijim će izvršnim odborom supredsjedati potpredsjednica EK Dubravka Šuica.