Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obračun molotovljevim koktelima i kamenjem

Druga noć krvavih sukoba protestanata i katolika u Belfastu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fotograf britanske agencije Press Association ustrijeljen je u nogu i još su dvije osobe ozlijeđene u utorak u Belfastu, u drugoj uzastopnoj noći sukoba između protestanata i katolika.

Policija je priopćila da je oko 700 ljudi sudjelovalo u obračunu Molotvljevim koktelima, petardama, kamenjem i drugim predmetima u četvrti Newtonards u istočnom Belfastu. Noć prije dvije su osobe završile u bolnici s prostrijelnim ranama nakon obračuna kojeg političari opisuju najgorim u tom dijelu Belfasta u posljednjem desteljeću.

Još nije poznato tko je fotografa PA-a sinoć metkom ranio u nogu. Druge dvije osobe završile su u bolnici zbog opekotina. Policija, koja je četvrt dovela znatna pojačanja, suzavcem i dimnim bombama zaustavila je obračun.

Do nasilja dolazi uoči početka tradicionalne sezone protestantskih parada u istočnom Belfastu, naseljenom većinom protestantima, ali uz velike katoličke enklave, koje su i ranije znale dovesti do teških sukoba dviju strana. Paradama se obilježavaju britanske pobjede nad katolicima u povijesti, koje protestanti smatraju dijelom svoga kulturnog identiteta, a katolici na njih gledaju kao na provokaciju. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Crkva - 4 ZA DNEVNIK NOVE TV Pad broja katolika u RH neke iznenadio, a neki su očekivali i veće smanjenje: "Očito je da je i u Hrvata na djelu konformizam" Slika nije dostupna Sjeverna Irska glasuje o katoličko -protestantskoj upravi

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene