Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oskovski sud osudio je u ultranacionalista Nikitu Tihonova u na doživotni zatvor zbog ubojstva ruskog odvjetnika Stanislava Markelova i novinarke Anastazije Baburove 2009. godine, a njegovu djevojku i suučesnicu u ubojstvu Jevgeniju Hasis na 18 godina zatvora


Markelov i Baburova ubijeni su 19. travnja 2009. u središtu Moskve nakon konferencije za novinare poznatog odvjetnika, aktivnog člana antifašističkog pokreta i glasnog kritičara kršenja ljudskih prava u Čečeniji. Baburova, novinarka Nove Gazete, ubijena je jer je bila očevidac Markelova ubojstva.

Porota je proglasila Tihonova (31) i Hasis (26) krivima za ubojstva 28. travnja. Oboje su povezani s ilegalnom ultranacionalitičkom skupinom Ruski obraz. Porota je zaključila da su oni osjećali netoleranciju i ideološku mržnju prema odvjetniku jer je on zastupao "žrtve i optužene koji su predstavljali antifašističke vrijednosti". U vrijeme iznošenja presude Tihonov i Hasis su se zagrlili. Odvjetnici su odmah najavili žalbe na presudu.

Markelov je zastupao i ubijenu novinarku Nove Gazete Anu Politkovsku koja je pisala o kršenjima ljudskih prava u Čečeniji, a surađivao je i s aktivistima koji su se borili protiv kršenja prava u ruskoj vojsci. Posljednjih godina u Rusiji se dogodilo više ubojstava aktivista za ljuska prava i novinara, ali je samo nekoliko tih slučajeva službeno riješeno. Čak i u slučajevima kada su počinitelji izvedeni pred lice pravde naručitelji ubojstva nisu otkriveni. (HIna)

Vezani članci Ilustracija Odvjetnik uboden nožem u svom uredu: Teško ozlijeđen sam došao do policije Mladen Bajić - 3 Hoće li Bajić otići ili ipak ne? Njegovi mandati pamte se po aferama, prijatelji ga brane: "Imali smo dragocjene podatke koje bi protivnici iskoristili..."
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju