Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

"Donatorska zajednica nije NATO"

Britanski ministar oružanih snaga o Trećem svjetskom ratu: "Opasnost je ozbiljna, stvarna. I ne smijemo je podcijeniti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šira međunarodna zajednica pruža vojnu potporu Ukrajini, a ne NATO, reagirao je britanski ministar oružanih snaga James Heappey u utorak nakon što je šef ruske diplomacije rekao da je zapadni savez angažiran u ratu s Rusijom.

"Donatorska zajednica nije NATO", rekao je Heappey za Sky News na pitanje o komentarima Sergeja Lavrova.

"Napor donatora okupio je zemlje od kojih su mnoge iz NATO, ali ostale su izvan...Nije NATO taj koji pruža vojnu pomoć", rekao je.

Britanski ministar ne strahuje od eskalacije sukoba.

"Lavrovljev zaštitni znak u 15 godina koliko je ministar vanjskih poslova svojevrsno je razmetanje hrabrošću. Ne mislim da trenutno postoji neposredna prijetnja eskalacije", rekao je Heappey za BBC televiziju.

"Ono što Zapad čini kako bi podržao svoje saveznike u Ukrajini jako je dobro kalibrirano...Sve što radimo je kalibrirano kako bismo izbjegli izravnu konfrontaciju s Rusijom."

Isporuke zapadnog oružja Ukrajini znače da je NATO savez "zapravo uključen u rat s Rusijom", a Moskva to oružje smatra legitimnim ciljevima, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu emitiranom u ponedjeljak.

"To će oružje biti legitimna meta ruskog vojnog djelovanja u kontekstu specijalne operacije", rekao je Lavrov državnoj televiziji u intervjuu objavljenom na web stranici ministarstva vanjskih poslova.

"Skladišta u zapadnoj Ukrajini više su puta gađale. Što drugo?" rekao je Lavrov.

"NATO je, zapravo, angažiran u ratu s Rusijom preko posrednika i naoružava tog posrednika. Rat je rat."

Ruski ministar vanjskih poslova poručio je svijetu da ne podcjenjuje značajne rizike nuklearnog sukoba.

Pročitajte i ovo Rusi raketirali stambenu zgradu u Odesi NEIZMJERNA TUGA Jurij ostao bez supruge i tromjesečne kćeri nakon raketiranja stambene zgrade: "Cijeli moj svijet je uništen ruskim projektilom"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NASTAVIT ĆE PREGOVORE Jeziva poruka ruskog ministra Lavrova: "Rizici od nuklearnog sukoba sada su značajni, opasnost je ozbiljna i stvarna. Ne smijemo je podcjenjivati"

Upitan o važnosti izbjegavanja Trećeg svjetskog rata i je li trenutna situacija usporediva s kubanskom raketnom krizom 1962. Lavrov je rekao: "Rizici su sada znatni".

"Ne bih htio umjetno uvećavati te rizike. Mnogi bi to željeli. Opasnost je ozbiljna, stvarna. I ne smijemo je podcijeniti."

Moskovski veleposlanik u Washingtonu poručio je Sjedinjenim Američkom Državama da zaustave isporuke, upozoravajući da zapadno oružje rasplamsava sukob.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene