Donald Trump
Donald Trump Foto: Afp

U omotnici adresiranoj na Bijelu kuću koju su presrele američke vlasti nalazila se tvar identificirana kao ricin, smrtonosni otrov koji je, čini se, poslan iz Kanade, priopćila je Kraljevska kanadska policija-RCMP u subotu.


Glasnogovornik Kraljevske kanadske policije potvrdio je "da je od FBI-ja primio zahtjev za pomoć u vezi sa sumnjivim pismom upućenim Bijeloj kući".

Vezani članci Amy Coney Barrett Trumpova predizborna pobjeda: Senat potvrdio sutkinju Amy Coney Barett u Vrhovni sud Sacha Baron Cohen Sacha Baron Cohen ponudio Trumpu ulogu ako izgubi izbore: "Uvijek sam u potrazi za ljudima koji će glumiti rasističke lakrdijaše"

Dodao je da je "FBI proveo analizu tvari koja se nalazi u omotnici. Ovo izvješće ukazuje na prisutnost ricina, otrovne tvari", kao i da RCMP surađuje s FBI-jem, ali je odbio razgovarati o daljnjim detaljima.

Ta je omotnica presretnuta u vladinom poštanskom centru prije nego što je stigla u Bijelu kuću.

Upitan o izvješćima, FBI je rekao da agencija i "američka tajna služba i partneri američke službe poštanske inspekcije istražuju sumnjivo pismo primljeno u američkoj vladinoj pošti. Trenutno ne postoji poznata prijetnja javnoj sigurnosti".

Bijela kuća i američka tajna služba odbili su komentirati.

Ricin se prirodno nalazi u biljki ricinus (castor beans) i može ga se pretvoriti u biološko oružje te može uzrokovati smrt u roku od 36 do 72 sata od izlaganju količini male kao vrh ('glavica') pribadače. Ne postoji poznati protuotrov.

Do sada su već bili brojni incidenti koji uključuju omotnice poslane američkim dužnosnicima s ricinom.