Donald Trump, predsjednik SAD-a (Foto: AFP)
Donald Trump, predsjednik SAD-a (Foto: AFP) Foto: Afp

Jedna od ilegalnih migrantica koje su bile zaposlene u Trumpovom golf klubu radila je kao čistačica od 2013. godine.


Tijekom više od pet godina, Victorina Morales je radila kao čistačica u Trumpovom Nacionalnom golf klubu u Bedminsteru, u New Jerseyu. Kako sama kaže, namještala je Trumpove krevete, čistila njegov WC i glancala njegove kristalne pokale koje je dobio igrajući golf.

Vezani članci Američka Nacionalna garda čuva Kapitol Stručnjak za međunarodne odnose o atmosferi straha u Washingtonu: "Opsadno stanje trajat će možda i dva tjedna nakon inauguracije" Američka Nacionalna garda čuva Kapitol Trumpovi pristaše nadjačani snagama reda, propali prosvjedi najavljeni za nedjelju

Nakon što je postao predsjednik, morala je nositi oznaku u obliku američke zastave ukrađene logom Tajne službe. Dobila je i certifikat Bijele kuće sa svojim imenom. To je bilo veliko dostignuće za ilegalnu migranticu, piše New York Times.

45-godišnja Morales je u SAD došla s poljoprivrednog zemljišta u Gvatemali, a granicu SAD-a je prešla ilegalno još 1999. godine. Kazala je i kako nije jedina zaposlena u Trumpovom klubu koja u Americi boravi ilegalno.

Sandra Diaz, 46-godišnjakinja rodom iz Kostarike, sada legalno boravi u SAD-u. No, Diaz je od 2010. do 2013. radila u Bedminsteru kao čistačica, u doba kad nije imala prijavljeni i odobreni boravak. Morales i Diaz tvrde kako nisu jedine.

Kod Trumpa rade brojni 'ilegalci'

Trump zapošljava, prema njihovim riječima, brojne neprijavljene radnike. Barem dva nadzornika kluba morala su znati za njihov status i poduzeti određene korake kako bi pomogli radnicima da se izbjegne njihovo razotkrivanje i protjerivanje te da zadrže posao koji su imali, tvrde. "Mnogo je ljudi bez papira", kazala je Diaz.

"On je izuzetno pedantan u svemu. Ako stigne nenajavljen, svi polude. Trump sve ispituje i komentira", kazala je Diaz. Dodaje i kako je jednom prilikom Trump bio zadovoljan njezinim radom pa joj je dao novčanicu od 100 dolara.

Trump je u svojoj predizbornoj kampanji tvrdio kako će svim silama zabraniti ilegalne dolaske migranata i njihovo zapošljavanje, a 45-godišnja Victorina Morales kazala je kako je u to vrijeme, uz nju, u golf klubu bila zaposlena cijela grupa ilegalnih migranata i da su gotovo svi i dalje na platnim listama.

Morales priča da je došla u SAD bez znanja engleskog i da je zbog toga njezin zadatak bio maknuti se kad bi Trump i netko od njegovih gostiju bio u blizini. No, ostajala je im je dovoljno blizu. "Nikad nisam mogla ni pomisliti, kao imigrant iz gvatemalskog sela, da ću vidjeti tako važne ljude izbliza", kazala je.

Povrijedile je usporedbe s kriminalcima

Povrijedili su je Trumpovi komentari, nakon što je postao predsjednik, u kojima je izjednačio migrante iz Latinske Amerike s nasilnim kriminalcima. "Komentari su bili jednako zli kao oni koje sam slušala na poslu. Nadzornik me je zlostavljao komentarima o mojoj inteligenciji i imigracijskom statusu", kazala je Morales.

"Umorna sam od zlostavljanja, vrijeđanja i načina na koji Trump govori o nama dok mi radimo kako bi mu pomogli da zaradi novac. Znojimo se da bi ispunili sve njegove potrebe i zamisli i onda moramo podnositi ponižavanja", dodala je. Morales na poslu u Bedminsteru zaradi 13 dolara na sat. Tvrdi kako je sigurna da njezin poslodavac, možda čak i Trump, znaju za njezin status.

Morales i Diaz progovorile su za New York Times u dogovoru s odvjetnikom Anibalom Romerom, koji ih zastupa na sudu za imigracijska pitanja. Morales je svjesna da bi zbog razgovora s novinarima mogla biti deportirana pa je podnijela zahtjev za azil. U tijeku je i tužba protiv zlostavljanja i diskriminacije na radnom mjestu.

Trumpov golf klub nije se želio previše upuštati u komentiranje navoda dviju zaposlenice. "Imamo desetke tisuća zaposlenika i vrlo strogu selekciju kod zapošljavanja. Ako je netko dao lažnu dokumentaciju, dobit će momentalan otkaz", stoji u njihovom priopćenju. Bijela kuća nije htjela uopće komentirati ovaj slučaj.

Trump ruši Krstičevićev san o nabavi aviona, ministar tvrdi: ''Nismo dobili nikakvu službenu obavijest''

 

 

 

3 razloga zašto je ovo jedan od najboljih poslodavaca u Hrvatskoj