Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubojstvo novinara zaoštrilo odnose

Trump poslao dosad najsnažniju izjavu, oglasio se i saudijski prijestolonasljednik

Predsjednik SAD-a Donald Trump (Foto: Dnevnik.hr)
Predsjednik SAD-a Donald Trump (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Američki predsjednik Donald Trump, u dosad najsnažnijoj izjavi vezanoj uz ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, rekao je da prijestolonasljednik Mohamed bih Salman (MbS) snosi konačnu odgovornost kao de facto čelnik Saudijske Arabije, za operaciju koja je dovela do smrti tog disidentskog novinara. Također, izvor iz ureda turskog predsjednika izvijestio je da je Mbs u srijedu na vlastitu inicijativu razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Govoreći za Wall Street Journal (WSJ) u utorak, Trump je rekao da želi vjerovati u prinčeve izjave da su niži dužnosnici krivi za ubojstvo Khashoggija 2. listopada u saudijskom konzulatu, ali je sugerirao da bi odgovornost mogla ipak biti na višim dužnosnicima.

Pročitajte i ovo Jamal Khashoggi, ubijeni saudijski novinar (Foto: AFP) Nakon sastanka s direktoricom CIA-e Američki senatori: "Nema sumnje da je saudijski princ naredio Khashoggijevo ubojstvo" Jamal Khashoggi, ubijeni saudijski novinar (Foto: AFP) "Slučaj postao histeričan" Turska zatražila izručenje osumnjičenih za ubojstvo novinara, Saudijska Arabija odgovorila na zahtjev

U intervjuu za WSJ-u, Trump je rekao da je više puta pitao prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana (MbS) o ubojstvu. "Moje prvo pitanje bilo je 'Jeste li znali išta u smislu planiranja?'", a princ mu je, kako je rekao Trump, odgovorio da nije.

Potom ga je predsjednik pitao: "Gdje je sve počelo?", a saudijski mu je princ rekao da je počelo na nižim razinama.

Upitan vjeruje li u te izjave, Trump je odgovorio: "Želim vjerovati. Zaista im želim vjerovati." Trump je rekao kako je uvjeren da kralj Salman nije unaprijed imao saznanja o tom incidentu.

Ranije u utorak, Trump je novinarima rekao da su saudijske vlasti inscenirale "najgore zataškavanje ikad".

Salman inicirao razgovor s Erdoganom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u srijedu preko telefona razgovarao sa saudijskim prijestolonasljednikom. To je bio prvi put da su razgovarali nakon ubojstva Khashoggija, izvijestio je izvor iz ureda turskog predsjednika.

Tijekom razgovora, do kojeg je došlo na inicijativu prijestolonasljednika, kojeg turski tisak dovodi u vezu s ubojstvom, dvojica čelnika su razgovarala o zajedničkim naporima rasvjetljavanja svih aspekata ubojstva Jamala Khashoggija i mjerama koje treba poduzeti, rekao je taj izvor.

Turski šef države već je dvaput o slučaju Khashoggi razgovarao s kraljem Salmanom.

"Naša je zemlja odlučna ne dopustiti da se taj zločin gurne pod tepih, i ne dopustiti nikome, od naručitelja do izvršitelja, da izmakne pravdi", rekao je u srijedu turski predsjednik.

Ubojstvo Khashoggija nazvao "gnusnim zločinom"

Mohamed bin Salman nazvao je u srijedu ubojstvo Jamala Khashoggija "gnusnim zločinom" , istaknuvši da Rijad surađuje s Ankarom i da će "pravda pobijediti".

"Oni koji su odgovorni za taj zločin moraju odgovarati i na kraju će pravda pobijediti", rekao je prijestolonasljednik.

Saudijska Arabija je isprva tvrdila da je Khashoggi izašao iz konzulata kamo je bio došao radi obavljanja formalnosti u vezi planiranog vjenčanja s turskom državljankom. Nakon pritiska međunarodne zajednice, monarhija je u subotu priznala da je umro u konzulatu nakon "tučnjave".

Mohamed bin Salman je rekao da mnogi žele iskoristiti ovaj slučaj kako bi "unijeli razdor između Saudijske Arabije i Turske", prenosi agencija dpa.

"Želim uputiti poruku: neće im to uspjeti sve dok je Salman saudijski kralj, Mohamed bin Salman prijestolonasljednik u Saudijskoj Arabiji a turski predsjednik Erdogan", rekao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene