Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Princ izrazio sućut obitelji

Saudijske vlasti priznale su da je Khashoggi ubijen u njihovu konzulatu: Tvrde da naredba nije stigla s vrha vlasti

Prosvjednik sa slikom ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija ispred saudijskog konzulata u Istanbulu (Foto: AFP )
Prosvjednik sa slikom ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija ispred saudijskog konzulata u Istanbulu (Foto: AFP ) Afp
Aktualno Galerija +0 Prosvjednik sa slikom ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija ispred saudijskog konzulata u Istanbulu (Foto: AFP ) Galerija 1/1 >>
U Turskoj i dalje traje potraga za tijelom saudijskog novinara Jamala Khashoggija. Saudijske vlasti prvi su put priznale da je novinar ubijen, ali tvrde da naredba za to nije stigla s vrha vladajuće kraljevske kuće. Turska najavljuje da će sutra otkriti nalaze istrage, a Njemačka je prva od zapadnih zemalja koja je, obustavivši prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, poduzela konkretan korak.

Saudijske vlasti priznale su da je Jamal Khashoggi, saudijski novinar i kritičar režima te države, ubijen u konzulatu u Istanbulu. Također su izrazile sućut Khashoggijevoj obitelji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nevrijeme na Crnom moru VIDEO Bujice nose automobile, ceste su postale rijeke: Velike poplave u Ankari Turski forenzičari u saudijskom konzulatu u Istanbulu (Foto: AFP) Čekalo ga 15 agenata Novi detalji o ubojstvu saudijskog novinara: Audiosnimka otkriva gnjusne pojedinosti mučenja i ubojstva?

"Princ prijestolonasljednik Mohamed bin Salman nazvao je Salaha Jamala Khasoggija, sina ubijenog novinara, kako bi izrazio sućut njemu i cijeloj obitelji zbog gubitka", rečeno je na saudijskoj državnoj televiziji. Vijest o izražavanju sućuti na svojem je Twtter profilu objavilo i ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije.

Saudijske vlasti rade kontrolu štete

Šef saudijske diplomacije Adel al-Jubeir tvrdi da princ nije naredio ubojstvo.

"Odlučni smo u potrazi za činjenicama i kažnjavanju onih koji su odgovorni za ovo ubojstvo", rekao je al-Jubeir. "Pojedinci koji su ovo učinili prekoračili su svoje ovlasti", dodao je.

Međutim, turske novine bliske vlastima navode kako su prinčevu uredu upućena četiri poziva u vrijeme ubojstva.

"Saudijske vlasti će sada pokušati napraviti kontrolu veće štete i naći žrtvene janjce, većinom nižerangirane dužnosnike. Na taj će način pokušati preživjeti krizu, a čini se kako su oni kojima su te poruke namijenjene spremni za tu priču, prvenstveno mislim na američkog predsjednika Donalda Trumpa", rekao je politički analizičar Serhat Guvenc.

Njemačka odlučila obustaviti prodaju oružja

Trump tvrdi da je bilo nekih laži i obmana, ali da će se s prodajom oružja kraljevstvu nastaviti. S druge strane, Njemačka je toj državi odlučila obustaviti prodaju oružja.

"Kao prvo, najstrože osuđujemo ovaj čin. Kao drugo, postoji hitna potreba da se razjasni što se dogodilo. Daleko smo od toga da je sve razjašnjeno, i da počinitelji odgovaraju za ono što su učinili. Kao treće, slažem se s onima koji kažu kako izvoza naoružanja, iako već ograničenog, ne može biti u trenutačnim okolnostima", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Tijelo ubijenog novinara još nije pronađeno, ali Turska i dalje vode svoju istragu.

"Rekli smo da smo odlučni, da ćemo rasvijetliti ovo. Uz Božju pomoć, govorit ću o tome u utorak. Ovdje tražimo pravd. Bit će otkrivena gola istina, ne samo nužni koraci", rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Ubijeni novinar posljednjih je nekoliko godina bio kritičar saudijskog režima. Međutim, dugo je bio i dio najužeg sigurnosnog aparata Saudijske Arabije, a nekada i savjetnik kraljevske kuće.
 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene