Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obilježavanje 100 dana vlasti

Trump opet zaratio s medijima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donald Trump sto dana vlasti obilježio je skupom u Pennsylvaniji, na kojem se obrušio na medije. Istovremeno, pripadnici medija okupili su se na godišnjoj gala večeri na kojoj su poručili kako "mediji nisu lažne vijesti".

"Velika skupina holivudskih glumaca i Washingtonski mediji tješe se u ovom trenutku u hotelskoj plesnoj dvorani našeg glavnog grada", rekao je Trump.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović "Test uoči lipnja" Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo... Zoran Milanović Facebook objava Milanović: "Kao svaki ugroženi diktator, Plenković medije proglašava neprijateljima"

"Mediji poput CNN-a i MSNBC-a su lažne vijesti...i oni bi voljeli biti s nama ovdje večeras, ali su 'zatočeni' na (dopisničkoj) večeri koja će biti vrlo, vrlo dosadna", komentirao je Trump.

On je također kritizirao i New York Times kao "potpuni promašaj", navodeći da taj list postaje sve manji i manji i da je smješten u "ružnom uredu smještenom na bijednoj lokaciji "nakon što je prodao prethodno zdanje u kojem je bilo sjedište lista".

Pariški sporazum

Trump je također najavio da će uskoro donijeti "veliku odluku" vezano uz Pariški klimatski sporazum, kojeg je potpisao njegov prethodnik Barack Obama i za kojeg je od početka govorio da će ga napustiti

"Donijet ću odluku o Pariškom sporazumu u sljedeća dva tjedna i vidjet ćemo što će se dogoditi", rekao je Trump u govoru u Pennsylvaniji obilježavajući prvih sto dana na vlasti.

On je pariški sporazum opisao kao "jednostran" i rekao da je SAD platio "milijarde" za sporazum dok zemlje poput Kine, Rusije i Indije nisu platile "ništa".

"Nećemo više dopustiti drugim zemljama da nas iskorištavaju", kazao je američki predsjednik govoreći o međunarodnim sporazumima. "Od sada će na prvom mjestu biti Amerika", rekao je Trump, ponavljajući svoj slogan iz izborne kampanje.

Sto dana vlasti

Govoreći o svojih 100 dana vlasti Trump je rekao kako je riječ o "nevjerojatnom putovanju".

Odabravši da sudjeluje i obilježava prvih 100 dana na skupu u Harrisburgu, organiziranom u stilu izborne kampanje, umjesto na gala večeri s predstavnicima američkih i svjetskih medija te holivudskih zvijezda,Trump je postao prvi američki predsjednik u 36 godina koji nije nazočio tradicionalnom godišnjem okupljanju na kojemu se dužnosnici Bijele kuće druže s medijima.

Štoviše, Trump je kazao kako je "oduševljen što je udaljen 100 milja od Washingtona kako bi razgovarao o svom "nevjerojatnom putovanju" tijekom prvih sto dana na vlasti.

Naveo je da su neki od uspjeha tih 100 dana imenovanje Neila Gorsucha u Vrhovni sud, odluka da se povuče iz Sporazuma o transatlantskom partnerstvu (TTiP) i okonča "odlijevanje poslova vani i osigura njihov povratak natrag u zemlju".

Tradicionalno američki predsjednik sudjeluje na godišnjem susretu s medijima i obično drži duhovit govor u kojem se osvrće na medije, ali i političare, uključujući sebe samog.

"Mediji nisu lažne vijesti"

"Nismo lažne vijesti, nismo propale novinske organizacije i nismo neprijatelji naroda", kazao je Jeff Mason, dopisnik agencije Reuters, predsjednik udruge dopisnika Bijele kuće, i organizator večere na kojoj su se u subotu navečer okupili predstavnici medija.

"Napad na bilo koga od nas napad je na sve nas", dodao je Mason. "Moramo ostati oprezni. Svijet nas gleda."

Mason je također istaknuo: "Ovdje smo da bismo slavili medije, a ne predsjedništvo", misleći na obilježavanje prvih sto dana predsjedničkog mandata Donalda Trumpa, koji je istu večer to obilježavao na skupu u Pennsylvaniji.

Ranije je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer opovrgnuo da je skup u Harrisburgu organiziran kako bi Trump izbjegao večeru i druženje s novinarima navodeći kako je to Trumpu bila prilika susresti se i razgovarati s glasačima koji su glasali za njega o onome što su njegova postignuća u prvih sto dana vlasti. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene