Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preslika njegovog prethodnika

Trump odabrao novog suca Vrhovnog suda: "Ima briljantan um i dvostranačku podršku"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudac saveznog prizivnog suda Neil Gorsuch, kandidat predsjednika Donalda Trumpa za suca Vrhovnog suda, konzervativni je intelektualc poznat po podržavanju vjerskih prava i smatra se preslikom Antonina Scalie, suca kojeg će naslijediti na dužnosti.

Američki predsjednik nominirao je Gorsucha na ispražnjeno mjesto suca Vrhovnog suda, a tim bi se izborom mogla obnoviti konzervativna većina najvišeg suda u SAD-u koji svojim odlukama presuđuje u spornim pitanjima poput pobačaja, kontrole naoružanja, smrtne kazne i vjerskih prava, prenose u srijedu agencije.

Pročitajte i ovo Umro muškarac koji se zapalio pred zgradom suda preminuo u bolnici Umro muškarac koji se zapalio pred zgradom u kojoj se sudi Donaldu Trumpu U New Yorku se ispred zgrade suda zapalio muškarac U tijeku je suđenje Trumpu UZNEMIRUJUĆE Muškarac se zapalio ispred zgrade gdje se sudi Trumpu: Otkriva li letak na tlu razlog strašnog čina?

"Sudac Gorsuch ima iznimne pravne sposobnosti, briljantan um, sjajnu disciplinu, ima i dvostranačku podršku", rekao je Trump.

Mandat u Vrhovnom sudu je doživotan. Gorsuch ima 49 godina i mogao bi desetljećima utjecati na američko pravosuđe. On je najmlađi kandidat za Vrhovni sud otkad je republikanski predsjednik George H.W. Bush 1991. izabrao Clarencea Thomasa koji je tada imao 43 godine.

"Ovisno o svojim godinama, sudac (Vrhovnog suda) može biti aktivan 50 godina, a njegove ili njezine odluke mogu trajati stoljeće ili duže", rekao je Trump.

Gorsuch je trenutačno sudac okružnog prizivnog suda u Denveru, gradu u kojemu je rođen. Na tu dužnost imenovao ga je 2006. republikanski predsjednik George W. Bush.

Gorsuch će dodati i malo geografske i vjerske raznolikosti u Vrhovni sud. Bit će jedini sudac koji nije sa istočne ili zapadne obale i jedini protestant. U Vrhovnom sudu sada sjedi petero katolika i troje Židova.

Analitičari smatraju Gorsucha pravnikom sličnim Scaliji, koji je umro u veljači prošle godine.

Scalia, kojega je Gorsuch nazvao "lavom zakona", nije bio poznat samo po svojem tvrdom konzervatizmu nego i po tzv. izvornom tumačenju američkog Ustava, odnosno onako kako su ga zamislili onodobni zakonodavci.

"Uloga je sudaca da primijene, a ne promijene rad narodnih predstavnika", rekao je Gorsuch u utorak u Bijeloj kući povodom objave njegove nominacije.

Trump je dobio priliku nominirati Gorsucha jer je Senat s republikanskom većinom prošle godine odbio razmotriti kandidata Baracka Obame, suca Merricka Garlanda.

Demokrati, razljućeni zbog ponašanja prema Garlandu i zbog toga što se protive Gorsuchovim konzervativnim stajalištima, mogli bi pokušati blokirati njegovu nominaciju, dok su ga konzervativne skupine i neki republikanski senatori pohvalili kao "iznimnog" suca.

Moguće je da ga Trump favorizira jer misli da ima veće izglede za potvrdu nego drugi još konzervativniji kandidati, kao što je sudac prizivnog suda William Pryor, koji se otvoreno protivi legaliziranom pobačaju.

Savezna administracija Gorsuchu je poznati teritorij jer mu je majka Anne Burford bila na čelu američke agencije za zaštitu okoliša u prvom mandatu Ronalda Reagana.

Poznat mu je i Vrhovni sud jer je radio kao pripravnik dvojice sudaca, uključujući Anthonyja Kennedyja, danas 80-godišnjaka koji je još uvijek njegov član. Potvrdi li ga Senat, Gorsuch će biti prvi pripravnik koji se pridružio svom bivšem šefu u Vrhovnom sudu.

Obrazovanje mu je iznimno. Studirao je na Columbiji, Harvardu i doktorirao na Oxfordu. Kažu da je potpuna suprotnost predsjedniku Trumpu koji ga je nominirao - oštrouman, principijelan, elokventan i duhovit. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene