Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREGOVORI U TIJEKU

Trump navodno radi na stvaranju arapske vojske koja bi zamijenila Amerikance u Siriji

Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
Administracija Donalda Trumpa navodno želi oformiti arapsku vojsku koja će zamijeniti američke trupe u Siriji.

Američki službenici rekli su da će Arapi stabilizirati sjeveroistočne dijelove Sirije nakon što militanti Islamske države budu poraženi.

Pročitajte i ovo U New Yorku se ispred zgrade suda zapalio muškarac U tijeku je suđenje Trumpu UZNEMIRUJUĆE Muškarac se zapalio ispred zgrade gdje se sudi Trumpu: Otkriva li letak na tlu razlog strašnog čina? Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok

O tom se planu već razgovara s Egiptom te se možda uključe Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, objavio je Wall Street Journal, a prenosi Business Insider.

Novi savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton pozvao je nedavno svog egipatskog kolegu da vidi bi li Egipat podržao ovu inicijativu. ''Saudijskoj Arabiji, Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima ponuđena je financijska suradnja i širi okvir u kojem mogu pridonijeti'', rekli su neimenovani službenici.

Američki je cilj, piše Washington Post, da spriječi sirijskog predsjednika Bašara al Asada te njegove ruske i iranske saveznike da uspostave kontrolu dok SAD nastavlja bitke na terenu.

Dok SAD kuje planove, u Sirij i dalje bukti rat. Naime, sirijska vojska počela je u utorak pripremno granatiranje pred napad na posljednju zonu kod Damaska koja još nije pod njezinim nadzorom, rekao je zapovjednik provladinih snaga, nastavno na nedavno osvajanje Istočne Gute.

Osvajanje kampa Jarmuk i okolnih područja južno od grada omogućilo bi sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu potpunu kontrolu nad Damaskom i dodatno konsolidiralo njegovu vlast.

Jarmuk, najveći sirijski kamp za palestinske izbjeglice od sredine 20. stoljeća, pod kontrolom je boraca Islamske države već nekoliko godina. Premda je velika većina stanovnika pobjegla, UN tvrdi da su još tisuće ostale.

Zapovjednik koji je želio ostati neimenovan rekao je da će nova ofenziva imati za metu Islamsku državu i Frontu Nusru u kampu Jarmuk i četvrti al-Hadžar al-Asvad.

Pobunjenici u susjednoj zoni Beit Sahm povući će se autobusima kako je dogovoreno s vladom, rekao je.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene