Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sirijska vojska jučer je otvorila vatru na pogrebne povorke oporbenjaka koji su u petak ubijeni dok su sudjelovali u prosvjedima protiv režima predsjednika Bašara al-Asada. U napadu je ubijeno dvoje ljudi u povorkama, a tisuće Sirijaca i dalje bježe iz zemlje.


U susjedni Libanon u proteklih nekoliko dana ušlo je više stotina sirijskih izbjeglica, a mnogi su ranjenici s prostrijelnim ranama.

Tenkovi na granici

Vezani članci Slika nije dostupna DRONOM SNIMLJENE ULIČNE BORBE Damask je ruševina, siloviti napadi Asadove vojske i ruskih zrakoplova Slika nije dostupna Sirijske vlasti ubile 19 civila

U Tursku je do sada ušlo više od 12.000 izbjeglica, a iz dana u dan u području uz granicu niču nova izbjeglička šatorska naselja. Istodobno, sirijska vojska poslala je velik broj tenkova na granicu s Turskom i oni su stacionirani u selima koja se nalaze najbliže granici.

U mjestima iz kojih stanovništvoa masovno bježi Asadove snage sigurnosti postavile su mitraljeska i snajperska gnijezda. Vojska je s tenkovima dotjerala izbjeglice do same granice, no veći dio njih čeka posljednji trenutak za prelazak u Tursku zato što na sirijskoj stani moraju ostaviti stoku i osobna vozila koja su uspjeli spasiti iz svojih sela.

Gomilanje sirijskih trupa na granici s Turskom izazvalo je zabrinutost. Turska vlada pozvala je na konzultacije sirijskog veleposlanika u Ankari, a američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je Asada da hitno povuče trupe s turske granice. Naglasila je da je riječ o krajnje opasnoj i eksplozivnoj situaciji u kojoj iz dana u dan raste opasnost od prekograničnih sukoba.

Prijetnja NATO-u

'Ako oni hitno ne povuku vojsku s te granice, doći će do eskalacije sukoba na tom području', kazala je Clinton.

I Europska unija proširila je popis sankcija protiv Sirije. Kako je Turska članica NATO-a, napad sirijske vojske na turski teritorij bio bi ujedno napad na cijeli NATO, pa u tom slučaju ne bi bila isključena ni vojna akcija.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u posljednje vrijeme šalje vrlo oštre poruke u Damask, pa bi gomilanje vojske i naoružanja na granici moglo dovesti do stvaranja još veće napetosti između dviju zemalja. Turska vojska u protekla tri dana povukla se nekoliko stotina metara od granice kako bi izbjegla izravni sukob sa sirijskim snagama. (Agencija VLM)