Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tenkovi na granici s Turskom

Dok Sirija gomila vojsku, SAD prijeti eskalacijom sukoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijska vojska jučer je otvorila vatru na pogrebne povorke oporbenjaka koji su u petak ubijeni dok su sudjelovali u prosvjedima protiv režima predsjednika Bašara al-Asada. U napadu je ubijeno dvoje ljudi u povorkama, a tisuće Sirijaca i dalje bježe iz zemlje.

U susjedni Libanon u proteklih nekoliko dana ušlo je više stotina sirijskih izbjeglica, a mnogi su ranjenici s prostrijelnim ranama.

Pročitajte i ovo Sirija: 12 godina rata - 7 Još nije okončan Prije 12 godina počeo je rat koji je izazvao migrantsku krizu u Europi i zbog kojeg je strahovao gotovo cijeli svijet Sirijski predsjednik Bašar al Asad (Foto: AFP) "Amerikanci moraju otići" Asad ima važnu poruku: "Blizu smo direktnog sukoba Rusije i SAD-a u Siriji"

Tenkovi na granici

U Tursku je do sada ušlo više od 12.000 izbjeglica, a iz dana u dan u području uz granicu niču nova izbjeglička šatorska naselja. Istodobno, sirijska vojska poslala je velik broj tenkova na granicu s Turskom i oni su stacionirani u selima koja se nalaze najbliže granici.

U mjestima iz kojih stanovništvoa masovno bježi Asadove snage sigurnosti postavile su mitraljeska i snajperska gnijezda. Vojska je s tenkovima dotjerala izbjeglice do same granice, no veći dio njih čeka posljednji trenutak za prelazak u Tursku zato što na sirijskoj stani moraju ostaviti stoku i osobna vozila koja su uspjeli spasiti iz svojih sela.

Gomilanje sirijskih trupa na granici s Turskom izazvalo je zabrinutost. Turska vlada pozvala je na konzultacije sirijskog veleposlanika u Ankari, a američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je Asada da hitno povuče trupe s turske granice. Naglasila je da je riječ o krajnje opasnoj i eksplozivnoj situaciji u kojoj iz dana u dan raste opasnost od prekograničnih sukoba.

Prijetnja NATO-u

'Ako oni hitno ne povuku vojsku s te granice, doći će do eskalacije sukoba na tom području', kazala je Clinton.

I Europska unija proširila je popis sankcija protiv Sirije. Kako je Turska članica NATO-a, napad sirijske vojske na turski teritorij bio bi ujedno napad na cijeli NATO, pa u tom slučaju ne bi bila isključena ni vojna akcija.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u posljednje vrijeme šalje vrlo oštre poruke u Damask, pa bi gomilanje vojske i naoružanja na granici moglo dovesti do stvaranja još veće napetosti između dviju zemalja. Turska vojska u protekla tri dana povukla se nekoliko stotina metara od granice kako bi izbjegla izravni sukob sa sirijskim snagama. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene