Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dodik: Sa Sanaderom nisam razgovarao o HDZ-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik opovrgnuo je medijske informacije po kojima je hrvatski premijer Ivo Sanader od njega navodno zatražio da njegova stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kao koalicijskog partnera na državnoj razini prihvati HDZ 1990., a ne HDZ BiH.

"Nismo razgovarali o tome koga će SNSD podržati prilikom formiranja vlasti. Mi imamo svoje kandidate i oni koji budu podržali naše kandidate u Vijeću ministara imat će i našu podršku", izjavio ju Dodik za mostarski Dnevni list.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike" Slika nije dostupna U BiH i dalje nema dogovora oko vlasti

U ponedjeljak je prekinuta konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH na kojoj se, na temelju rezultata izbora održanih početkom listopada, trebala formirati grupacija stranaka koje bi činile parlamentarnu većinu, a koja bi zatim predložila formiranje državne vlade, odnosno Vijeća ministara BiH. 

Televizija Federacije BiH, pozivajući se na neimenovane izvore, objavila je kako je za prekid sjednice navodno odgovoran hrvatski premijer Sanader, jer je, prema tim izvorima, zatražio od Dodika kao izbornog pobjednika da njegov SNSD koalira sa HDZ 1990., a ne s HDZ BiH.

Dodik se ranije o suradnji svoje stranke (SNSD) i HDZ BiH dogovorio s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, kojeg je u međuvremenu Sud BiH nepravomoćno osudio na pet godina zatvora zbog korupcije. Sanader je na nedavnim izborima u BiH otvoreno podržao HDZ 1990. i njenog predsjednika Božu Ljubića. 

Dvije vodeće bošnjačke stranke: Stranka demokratske akcije (SDA), Sulejmana Tihića i Stranka za BiH, Harisa Silajdžića imaju različita stajališta koju od hrvatskih stranaka treba podržati kao partnera u novoj vlasti BiH: SDA podržava HDZ BiH, a Stranka za BiH podržava HDZ 1990.

Čelnici HDZ 1990 su predložili da sa HDZ-om BiH zajedno budu hrvatski partner u tijelima vlasti bošnjačkim i srpskim strankama, ali vodstvo HDZ BiH odbija bilo kakvu suradnju s HDZ 1990.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene