Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Iz Srebrenice su otišli prema Tuzli'

Dodik ponovo niječe genocid u Srebrenici i prijeti otcjepljenjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je doveo u pitanje genocid kojeg su snage bosanskih Srba u srpnju 1995. godine počinile nad Bošnjacima u Srebrenici te je opet zaprijetio otcjepljenjem RS od Bosne i Hercegovine.

Kako je u subotu objavljeno na internetskoj stranici Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) čiji je Dodik predsjednik, on je na stranačkom predizbornom skupu održanom u petak navečer u Srebrenici kazao kako tamo nije bilo genocida.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik NIJE ODUŠEVLJEN Dodik Macronu poslao nesvakidašnju poruku: "Da vam objasnim što se zapravo zbiva..." Zastave Europske unije ESKALACIJA KRIZE Veleposlanici u BiH na hitnom sastanku: Unija neće tolerirati secesionističke korake

>> Dodik: Najbolje je da se mirno raziđemo pa da RS bude samostalna

'U Srebrenici nije bio genocid jer je veliki broj Bošnjaka otišao iz Srebrenice prema Tuzli i drugim gradovima', izjavio je Dodik osporavajući tako činjenični genocid koji je utvrdio Međunarodni sud pravde (ICJ) odlučujući o tužbi koju ju je BiH podnijela protiv Srbije zbog agresije i genocida.

Dodik je dodao kako se na kani ispričavati Bošnjacima za stradanja koja su pretrpjeli u proteklom ratu sve dok se oni ne ispričaju Srbima te je poručio kako će isključivo Srbi odlučivati hoće li RS ostati u sastavu BiH.

'Referendum će biti kada ja ocijenim kada je vrijeme za to'

'Mi smo donijeli zakon o referendumu, a referendum o samostalnosti bit će onda kada ja ocijenim da je za to pogodno vrijeme', izjavio je Dodik.

Još izravniji u svojim prijetnjama Dodik je bio na skupu koji je nakon Srebrenice u petak održan u obližnjem mjestu Milići.

'Iza SNSD-a su djela, iza nas je RS, svakim danom sve bliža svom samostalnom statusu. Čim mognemo otići iz BiH mi odlazimo', kazao je tako Dodik.

Na Dodikove izjave uslijedila su i prva stranačka reagiranja. Koalicija HDZ 1990-HSP BiH odmah je osudila Dodikove izjave za koje je ocijenjeno kako su huškačke.

'Ovakav način odašiljanja poruka odavno je nadišao jeftino politikanstvo i već predstavlja opasnu i zapaljivu retoriku koja ne vodi ničem dobrome', upozoravaju iz ove koalicije uz poruku Dodiku kako će se 'RS sigurno raspasti prije nego BiH'.  (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene