Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Do 2030. nestaje 20 posto amazonskih šuma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije brazilske skupine istraživača tvrde da će se do 2030. amazonske kišne šume smanjiti za gotovo 20 posto, budući da poljoprivredni radovi, cestogradnja i loš nadzor vlasti ubrzavaju krčenje šuma.

Prema istraživanju Sveučilišta Minas Gerais i Amazonskog instituta za istraživanje okoliša, u iduće bi 22 godine moglo biti uništeno oko 260 tisuća četvornih milja amazonskih šuma.

Pročitajte i ovo Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima Oliver Vlainić i Domagoj Mikić Poziv Domagoja Mikića Netko je posjekao nekoliko tisuća kvadrata državne šume i zatrpao to s nekoliko tisuća kubika smeća: "Zatekli smo bager..."

"Šteta za Amazonu i cijeli planet bila bi nepopravljiva", izjavio je  za brazilski list "O Globo" istraživač Britaldo Silveira Soares, koji predviđa smanjenje bioraznolikosti i kišnih sezona, a istodobno i povećanje emisija stakleničkih plinova zbog paljenja drveća kako bi se raskrčile šume.

Nestajanje šuma, tvrdi, ubrzat će i plan brazilskih vlasti da povećaju gradnju cesta u području Amazone, upozoravajući i da loša politika nadzora za posljedicu ima nastavak sječe šuma i drugih ilegalnih aktivnosti na štetu okoliša.

Kratkoročno, preliminarna istraživanja brazilskog Ministarstva zaštite okoliša pokazuju da je uništavanje kišnih šuma ubrzano između kolovoza i prosinca, nakon usporavanja u zadnje tri godine.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva izjavio je da istraživanja potvrđuju te porazne informacije, zbog čega je naredio osposobljavanje dodatnih federalnih policajaca i agenata za okoliš koji bi nadzirali ilegalnu sječu šuma u 36 visoko rizičnih područja.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene