Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ljubljanski "Dnevnik", koji je u petak objavio sadržaj diplomatske bilješke po kojoj SAD preporučuje Sloveniji da bude prva država koja će priznati nezavisnost Kosova, oštro je opovrgnuo odgovornost za objavu tog materijala u beogradskoj "Politici" istog dana, nakon što je šef diplomacije Dimitrij Rupel "paralelnu objavu u slovenskim i srpskim medijima" ocijenio posebno problematičnom okolnošću, a premijer Janez Janša čak izjavio da se neke stvari "na žalost nisu promijenile od 1991.".


"Dnevnik" u komentaru u ponedjeljka navodi da ministarstvo vanjskih poslova raspravu o sadržaju razgovora američkih i slovenskih diplomata, iz kojega se može naslutiti "da SAD poručuje Sloveniji" da prizna Kosovo i da se izbori za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za Srbiju bez obzira na njen stupanj suradnje s Haagom, pokušava pretvoriti u "staljinističku raspravu o nacionalnoj izdaji" i u "urotu protiv ministarstva vanjskih poslova".

Vezani članci Napad nožem, ilustracija Užas u Sloveniji: Unuka ubila 85-godišnju baku, izbola je nožem na smrt? Devet je Gradova za mlade - 4 Čak 32 grada su to htjela, no samo ih je devet uspjelo zadovoljiti visoke kriterije i dobiti titulu Grada za mlade

Beogradska "Politika" članak je objavila u petak u svom dnevnom izdanju, ali joj podaci nisu dostavljeni iz Ljubljane nego se je, što nije neuobičajeno, poslužila internetnim izdanjem ljubljanskog lista koji je članak o navodnom "diktatu" Washingtona trenutačnoj predsjedateljici EU-om objavio u četvrtak navečer, navodi list.

"Diplomatski izvor koji nas je upozorio na nepravilnosti u
ministarstvu vanjskih poslova nije počinio nacionalnu izdaju, nego hrabar i etički čin. Slovenska diplomacija zadnjih je nekoliko godina u odnosu prema SAD napravila više katastrofalnih pogrešaka, a i dalje vazalski kima glavom", piše u komentaru Igor Mekina, inače suprug "Politikine" dopisnice iz Slovenije Svetlane Vasović Mekina.

Slovenske diplomate, koji su omogućili "Dnevniku" da dođe do osjetljivog sadržaja diplomatske pošte veleposlanstva u Washingtonu, ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je u nedjelju u priopćenju "nelojalnim državljanima" koji "nisu dostojni časnog naziva diplomata", a još uvijek je u tijeku istraga oko otkrivanja.