Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prisutna opasnost

Johnson upozorava: ''Bitno je da se Rusija povuče i odabere put diplomacije. Spremni smo za dijalog, ali i sankcije''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Boris Johnson rekao je u utorak da postoji "jasna opasnost" od "neposredne" ruske vojne intervencije u Ukrajini što bi bila "katastrofa za Rusiju i svijet" te je pozvao Moskvu "da se povuče".

Britanskog premijera primio je u Kijevu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij koji je u zadnje vrijeme ublažio opasnost od velike invazije na koju upozoravaju neke zapadne prijestolnice.

"Ta opasnost je jasna i prisutna, vidimo da se gomila velik broj vojnika, vidimo pripreme svih vrsta koherentnih operacija s neposrednom vojnom prijetnjom", ustrajao je Johnson na konferenciji za novinare.

"Bitno je da se Rusija povuče i odabere put diplomacije i mislim da je to još moguće. Spremni smo za dijalog, naravno, ali sankcije su spremne", upozorio je.

Te će se sankcije primijeniti "odmah u trenutku kada prva ruska stopa" prijeđe granicu, rekao je Johnson. Najavio je da će u srijedu razgovarati s Vladimirom Putinom telefonski.

Washington, a tako i London optužuju Moskvu da priprema invaziju na susjednu zemlju zbog čega je već rasporedila desetke tisuća ljudi duž granica.

Rusija odbacuje takve optužbe i zahtijeva NATO-ova jamstva za vlastitu sigurnost te povlačenje NATO-ovih vojnika s istoka Europe. Velika Britanija je nedavno isporučila protuoklopne rakete Ukrajini koje bi joj trebale pomoći u obrani.

Pročitajte i ovo Ivica Pirić, počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj IVICA PIRIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV Počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj o rusko-ukrajinskoj krizi: "Svi se nadamo da će prevladati razum i mudrost, i da ovog sukoba neće biti"

Pročitajte i ovo Analiza krize u Ukrajini - 1 može li nato pomoći? Ukrajina strahuje od kopnene invazije u tri smjera: Rusi imaju 700.000 vojnika više, tisuće tenkova, ali i borbenih aviona

Predsjednik Zelenskij je ocijenio da bi povlačenje ruskih vojnika s granice bio "vrlo važan signal i jedini istinski odgovor na pitanje želi li Moskva nastaviti putem eskalacije".

"Rizici su vrlo visoki za one koji se žele domoći dijela našeg teritorija", upozorio je i poručio "Ukrajinci će se braniti do kraja. Rusi nas moraju razumjeti, moraju shvatiti da nitko ne želi rat".

"Ako eskalacija započne, neće to biti rat između Rusije i Ukrajine, bit će to veliki rat u Europi", upozorio je.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene