Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANALIZA IVANA ČORKALA

Koji su mogući scenariji za rasplet ukrajinsko-ruske krize? Reporter Dnevnika Nove TV iz Kijeva: "Napetost raste, traje psihološki rat"

Napetosti između zapada i Rusije u Kijevu prati reporter Dnevnika Ivan Čorkalo, koji se iz Ukrajine javio te opisao koji su mogući scenariji nastavka krize.

Iako diplomati rade na smirivanju napetosti i sprječavanju sukoba između Ukrajine i Rusije, Ukrajinci se ipak pripremaju za rat, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

"U okolici Kijeva se tijekom cijelog tjedna, a posebice vikendom, održavaju vojni treninzi za civile na kojima savladavaju osnove borbe i rukovanja oružjem", rekao je Čorkalo.

Pročitajte i ovo Ilustracija, norveška zastava (Foto: AFP) zadržali fizičku distancu Ukinuli većinu COVID restrikcija, ali postoji i važan razlog: "To znači da možemo ublažiti mnoge mjere"

Također je rekao gradske vlasti na tjednoj bazi izvještavaju o popisu skloništa u koja bi se građani u slučaju napada mogli sakriti, a na području Kijeva ima ih nešto više od 5000.

"Napetost raste, a psihološki rat traje već tjednima. Svi očekuju da će se nešto dogoditi, a nitko zapravo ne zna što. Nekoliko je mogućih scenarija. Prvi, i onaj od kojeg svi strahuju, je otvorena vojna invazija na Ukrajinu. Tada bi se žrtve brojile u tisućama", rekao je reporter Dnevnika Nove TV.

"Drugi mogući scenarij je da Ukrajinci krenu u oslobađanje teorija na istoku zemlje odnosno Donjecka i Luganska, što bi bio povod da Rusija uzvrati još većom žestinom. Treća opcija je mirno rješenje, kojem se svi nadaju", dodao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ništa od stabilizacije tržišta Slijedi još jedna runda APN-ovih kredita: Hoće li cijene nekretnina opet odletjeti u nebo? "Bilo koji pristojan stan košta više od tog iznosa"

Čorkalo je na kraju zaključio da bi sve moglo ostati i na kibernetičkim napadima: "Oni su se dogodili još sredinom siječnja, kada su hakirane stranice ukrajinske vlade i nekoliko ministarstva, a ljudima su u inbox stizale poruke: 'Strahujte i očekujte najgore.'"

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene