Napetosti između zapada i Rusije u Kijevu prati reporter Dnevnika Ivan Čorkalo, koji se iz Ukrajine javio te opisao koji su mogući scenariji nastavka krize.


Iako diplomati rade na smirivanju napetosti i sprječavanju sukoba između Ukrajine i Rusije, Ukrajinci se ipak pripremaju za rat, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

"U okolici Kijeva se tijekom cijelog tjedna, a posebice vikendom, održavaju vojni treninzi za civile na kojima savladavaju osnove borbe i rukovanja oružjem", rekao je Čorkalo.

Ilustracija, norveška zastava (Foto: AFP) Ukinuli većinu COVID restrikcija, ali postoji i važan razlog: "To znači da možemo ublažiti mnoge mjere"

Također je rekao gradske vlasti na tjednoj bazi izvještavaju o popisu skloništa u koja bi se građani u slučaju napada mogli sakriti, a na području Kijeva ima ih nešto više od 5000.

"Napetost raste, a psihološki rat traje već tjednima. Svi očekuju da će se nešto dogoditi, a nitko zapravo ne zna što. Nekoliko je mogućih scenarija. Prvi, i onaj od kojeg svi strahuju, je otvorena vojna invazija na Ukrajinu. Tada bi se žrtve brojile u tisućama", rekao je reporter Dnevnika Nove TV.

"Drugi mogući scenarij je da Ukrajinci krenu u oslobađanje teorija na istoku zemlje odnosno Donjecka i Luganska, što bi bio povod da Rusija uzvrati još većom žestinom. Treća opcija je mirno rješenje, kojem se svi nadaju", dodao je.

Zgrade - 1 Slijedi još jedna runda APN-ovih kredita: Hoće li cijene nekretnina opet odletjeti u nebo? "Bilo koji pristojan stan košta više od tog iznosa"

Čorkalo je na kraju zaključio da bi sve moglo ostati i na kibernetičkim napadima: "Oni su se dogodili još sredinom siječnja, kada su hakirane stranice ukrajinske vlade i nekoliko ministarstva, a ljudima su u inbox stizale poruke: 'Strahujte i očekujte najgore.'"

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju