Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Djeca rođena carskim rezom češće su žrtve alergija od onih rođenih prirodnim putem, a razlog za to mogla bi biti nedovoljno raznolika crijevna flora.


Znanstvenici su pratili razvoj crijevne flore u 24 djece do dvije godine starosti u dvjema švedskim pokrajinama Ostergoetlandu i Smaelandu. Devetero ih je bilo rođeno carskim rezom, a petnaestero vaginalnim putem. Koristeći se molekularno-biološkom analizom stručnjaci su proučavali spektar bakterija u crijevima, prenosi portal Medical News Today.

Djeca rođena carskim rezom imala su manje raznoliku crijevnu floru u prve dvije godine života od vršnjaka rođenih prirodnim putem. Posebno se to odnosi na skupinu bakteroida za koje se zna da su povezane sa zaštitom od alergija. Stoga, takva su djeca moguće pod većim rizikom za razvoj alergijskih reakcija, ali su i dijabetes i sindrom iritabilnog crijeva češći kod djece rođene carskim rezom.

Vezani članci Cijepljenje djece od 12 do 18 godina u Rijeci - 4 Prioritet su oni s kroničnim bolestima: U Rijeci nastavljeno cijepljenje djece od 12 do 18 godina Nezgode Mali nevaljalci uhvaćeni na djelu, roditelji su imali pune ruke posla

>>Revolucija u kreiranju matičnih stanica?!

"Carski rez je katkad nužan. Ali je važno da i majke i liječnici znaju da takav porod može utjecati na zdravlje djece", kazala je Maria Jenmalm, profesorica alergologije na sveučilištu u Linkoepingu i jedna od autorica studije.

Sve ukazuje na to da su dječja crijeva sterilna sve do rođenja. Naseljavanje mnogih različitih vrsta bakterija u organizam nužno je za razvoj i sazrijevanje imunosnog sustava u prvim godinama života. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook