Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije pazio što govori

Direktor tvrtke za svemirsku tehnologiju dobio otkaz zbog Wikileaksa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Direktor njemačke kompanije za svemirsku tehnologiju OHB System Berry Smutny izgubio je posao jer je, kako piše u američkoj depeši objavljenoj na Wikileaksu, kritizirao europski satelitski navigacijski sustav Galileo.

Smutny je u razgovoru sa američkim diplomatama rekao da je projekt Galileo 'glupa ideja'. On je demantirao da je izrekao takav komentar, ali ga je nadzorni odbor tvrtke iz Bremena odlučio smijeniti, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Prosvjed za Juliana Assangea Oslobodite Juliana Assangea Osnivač WikiLeaksa nije došao pred suce, prosvjednici traže njegovo oslobađanje: "Julian Assange je heroj" Julian Assange suđenje Assangeu Uspoređuju ga s Navaljnim, a sad počinje njegova posljednja bitka: "Život mu je ugrožen u zatvoru, a ako ga izruče - umrijet će"

>> Zviždač WikiLeaksu otkriva 'offshore' račune

OHB System je dio konzorcija koji će izgraditi prvih 14 operativnih svemirskih letjelica za program Galileo, koji će biti konkurencija američkom sustavu satelitske navigacije GPS. Kompanija u priopćenju navodi da su članovi nadzornog odbora jednoglasno odlučili smijeniti Smutnog i da ta odluka stupa na snagu odmah.

'Glupa ideja kojoa služi francuskim interesima'

U povjerljivoj depeši koju je prošlog tjedna prenio norveški list Aftenposten, navodi se da je Smutny rekao da najambiciozniji svemirski program EU predstavlja razbacivanje novca poreznih obveznika. 'Mislim da je Galileo glupa ideja koja prvenstveno služi interesima Francuske, a naročito njezinim vojnim interesima', rekao je Smutny i dodao da je projekt 'osuđen na propast' i da će morati biti drastično smanjen, kako bi se održao.

Kada je Aftenposten od njega zatražio komentar o sadržaju depeše, Smutny je priznao da je razgovarao o ovoj temi sa američkim diplomatima, ali je demantirao da je kritizirao projekt. On je naglasio da podržava realizaciju europskog programa satelitske navigacije.

Projekt Galileo vrijedan je nekoliko milijardi eura. Po dovršetku, moći će se koristiti paralelno s američkim GPS-om, ali će mu biti i konkurentan. Podaci dobiveni od ovog sustava bit će prostorno i vremenski vrlo precizni i moći će se koristiti u raznim područjima i situacijama, od slijetanja aviona do koordiniranja financijskih transakcija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene