Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Obavljena izvanredna inspekcija

Skandal u BiH: Direktoru obavještajne službe pronađena lažna diploma

Tužiteljstvo u Banjoj Luci (Foto: Tužiteljstvo Banja Luka)
Tužiteljstvo u Banjoj Luci (Foto: Tužiteljstvo Banja Luka) Foto: Tužiteljstvo Banja Luka
Inspektorat Republike Srpske donio je rješenje kojim je naloženo poništavanje fakultetske diplome direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmanu Mehmedagiću.

Rektoru Univerziteta za poslovne studije u Banjoj Luci Radovanu Klincovu naloženo je poništavanje diplome izdane Osmanu Mehmedagiću. Također, u Službenom glasniku RS-a diploma izdana na ime direktora OSA-e bit će proglašena ništavnom.

Pročitajte i ovo Osa imao tešku reakciju Liječnik iz Zagorja umro nakon mjesec dana kome: Ubola ga osa Ilustracija Vrisak straha Četverogodišnjeg sina ubola joj je osa, reakciju hitne pomoći prepričavaju svi: "Zahvaljujući njima gledam osmijeh djeteta"

"Na osnovu zahtjeva Tužiteljstva BiH za provjeru zakonitosti sticanja diplome Mehmedagić Osmana, izdane od Fakulteta poslovnih studija čiji je pravni sljednik Univerzitet poslovnih studija Banja Luka, Prosvjetna inspekcija RS je 30. srpnja izvršila izvanrednu inspekcijsku kontrolu u navedenoj visokoškolskoj ustanovi", priopćeno je iz Inspektorata RS-a, javlja Klix.

Uvidom u matične knjige i ostalu dokumentaciju utvrđeno kako je Mehmedagiću odobren upis na treću godinu fakulteta i priznata diploma o završenom studiju za sticanje više stručne spreme na Pravnom fakultetu u Sarajevu, međutim mišljenja o priznavanju diferencijalnih ispita dali su profesori koji nisu imenovani za nastavnike za diferencijalne ispite.

"Utvrđen je i veći broj propusta u samoj dokumentaciji, kao što su nedostaci na prijavama za polaganje ispita koje nisu imale naveden datum polaganja ispita, nisu imale potpis referenta Studentske službe, u dijelu prijave koji popunjava odgovorni nastavnik nisu upisani svi podaci. Inspektorima nisu predočeni ni zapisnici o polaganju ispita koje u skladu sa zakonom popunjava ispitivač i dostavlja Studentskoj službi. Također, propusti su utvrđeni i u prijavnim i semestralnim listovima, gdje nedostaju podaci o semestru/godini, o priznatim ispitima, potpis studenta, nazivi predmeta, podaci o odgovornim nastavnicima i drugo", doznaje se iz Inspektorata RS-a.

Može se žaliti na rješenje

Iz Inspektorata navode i da je utvrđeno kako su Mehmedagiću priznati neki ispiti, a da je zatim ponovo polagao te iste predmete te je ostalo nejasno da li mu je ispit priznat ili je isti polagao. "U matičnoj knjizi je evidentirano da je student polagao ispite iz treće godine studija, a da prethodno nije položio sve ispite iz druge godine studija, što je suprotno zakonu", dodaje se u priopćenju. Mehmedagić se na rješenje može žaliti i na taj način pokrenuti drugostupanjski postupak.

Priča o diplomi direktora OSA-e postala je aktualna nakon što je Tužiteljstvo BiH početkom ove godine pokrenulo istragu o lažnim diplomama te zatražilo od svih direktora sigurnosnih agencija BiH da dostave na uvid svoje diplome. Prema ranijim pisanjima medija, sve sigurnosne agencije odgovorile su na zahtjev Tužiteljstva BiH, osim OSA-e.

Ukoliko se ispostavi da je diploma Osmana Mehmedagića lažna, to će zasigurno biti jedan od najvećih skandala u suvremenoj povijesti Bosne i Hercegovine. Inače, Mehmedagiću će u studenome ove godine isteći mandat na čelu OSA-e.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene