Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Panika zbog otrova

Dioksin u hrani: 'U opciji je i optužnica za kazneno djelo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačko bi odvjetništvo, koje istražuje tvrtku odgovornu za onečišćenje životinjske hrane otrovnim dioksinom, moglo podignuti optužnicu protiv te tvrtke, priopćilo je ministarstvo poljoprivrede.

Panika zbog jaja s njemačkih farmi, na kojima je perad hranjena otrovnom hranom, pojačala se kad je vlada u najsjevernijoj njemačkoj pokrajini Schleswig-Holsteinu priopćila da je dio hrane onečišćen od ožujka, devet mjeseci duže nego što se prije mislilo.

Pročitajte i ovo Red za pučku kuhinju Pomoć najpotrebnijima Dugački red ispred pučke kuhinje: "To je slika našeg svijeta" Slika nije dostupna Nakon skandala u Njemačkoj Nema opasnosti: RH nije uvezla ni gram otrovne hrane

>> Dioksin u hrani: 'Čini se da je stanje izazvano kaznenim djelom'

Vlasti su zatvorile 4.700 farmi u Njemačkoj, a tisuće komada peradi je pobijeno u osam njemačkih država kako bi se spriječilo trovanje jaja i mesa zaraženom hranom na peradarskim i stočnim farmama. Njemačka javna televizija ARD javila je da je Slovačka zbog skandala s dioksinom obustavila uvoz namirnica.

Dioksin jedan od najopasnijih otrova

Njemačke vlasti izjavile su ovaj tjedan da je zaraženo 3.000 tona hrane, ali kako vjeruju da se hrana zatrovana dioksionom proizvodila samo nekoliko tjedana.

Dioksin je jedan od najopasnijih otrova i vrlo štetan za čovjeka i okoliš. Nastaje izgaranjem organskih tvari, organskih otpadaka pri spaljivanju otpada, ali i kao nusprodukt u kemijskim procesima u organskoj kemijskoj industriji. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uvrstila ju je na popis kancerogenih tvari.

Mast koja se upotrebljava u industriji miješana je s mašću namijenjenoj ishrani stoke i peradi, što je onečistilo jaja i svinjetinu dioksinom

Jedan uzorak hrane analiziran u Schleswig-Holsteinu sadržavao je 77 puta veću razinu dioksina od dopuštene. Istraga je dovela vlasti do distributera masti za proizvodnju životinjske hrane u Schleswig-Holsteinu. Odvjetništvo istražuje tvrtku Harles und Jentzsch koja je distribuirala mast.

Među opcijama je i optužnica za kazneno djelo

Mast koja se upotrebljava u industriji miješana je s mašću namijenjenoj ishrani stoke i peradi, što je onečistilo jaja i svinjetinu dioksinom. Glasnogovornik ministarstva poljoprivrede izjavio je da je među opcijama koje se razmatraju i optužnica za kazneno djelo.

Njemačka vlada čini sve što je u njezinoj moći kako bi ograničila štetu koju bi mogla pretrpjeti njemačka poljoprivreda. Berlin tvrdi da nema opasnosti za zdravlje građana, da je sva onečišćena stočna hrana prikupljena i da su svi sumnjivi prehrambeni proizvodi povučeni iz prodaje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene