Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dio građana Srbije dobivat će besplatno vize za zemlje EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio građana Srbije od prvog dana Nove 2008. godine do viza za zemlje Europske unije dolazit će besplatno, po olakšanoj proceduri, sukladno nedavno potpisanom sporazumu.

Vizne olakšice će važiti za studente, učenike, stručnjake i poslovni svijet, liječnike, odvjetnike, arhitekte, umjetnike, a besplatne vize dobivat će i sportaši, aktivisti civilnog društva i zaposleni u nevladinom sektoru, novinari, pripadnici vjerskih zajednica i drugi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Olakšana putovanja Rumunjska i Bugarska s postigle dogovor s EU-om: "Ulazimo u schengenski prostor!" Slika nije dostupna Europska komisija Kad će Hrvati u Ameriku bez vize?

Kategorije građana za koje važe olakšice, takvu će mogućnost moći koristiti samo kad u zemlje Šengena idu poslom, a kada idu privatno ili turistički, morat će za vizu platiti 35 eura i dostaviti veleposlanstvima tih zemalja svu potrebnu dokumentaciju koju dostavljaju i građani na koje se olakšice ne odnose.

Sporazum o viznim olakšicama predstavlja prvi korak ka uključivanju Srbije na 'bijelu Schengen listu', odnosno uspostavljanju bezviznog režima s EU , objavljuju beogradske agencije i elektronski mediji.

Istodobno, mediji objavljuju da je stupio na snagu i jedinstveni sporazum o readmisiji između Srbije i EU, kojim je predviđen povratak državljana Srbije koji ilegalno borave u zemljama EU u matičnu zemlju. Dodaje se da njihov točan broj nije poznat, ali se ranije spekuliralo u medijima da ih ima oko 150.000.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene