Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski građani od Europske komisije dobili su odgovor koji bi ih mogao uvrstiti u red ostalih u Europskoj uniji koji svijetom putuju slobodno.


Naime, komentirajući pitanje eurozastupnika Tonina Picula, kojega je zanimalo što EK poduzima u vezi viznog reciprociteta sa SAD-om, drugim riječima kad će se iz Hrvatske, ali i još nekih zemalja članica EU, u Ameriku moći bez viza, iz EK-a su poručili:

Vezani članci Američki veleposlanik Robert Kohorst Američki veleposlanik potvrdio: Hrvatska je ispunila ključni uvjet, ali vize za SAD neće se još ukinuti Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Erdogan ljut zbog nedostatka potpore Zapada: "Razmotrit ćemo referendum o ulasku Turske u EU"

'Komisija koristi svaku priliku kako bi ponovno izrazila zabrinutost zbog preostalih slučajeva neuzajamnosti s američkim i kanadskim vlastima. Komisija zato pozdravlja odluku kanadskih vlasti da se ukine obveza posjedovanja vize za građane Češke od 14. studenog 2013.', odgovorila je povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove Cecilia Malmström.

EU uvodi vize za Amerikance?

Istaknula je da 'Hrvatska ima svu argumentaciju da Europska komisija što ambicioznije gura i njezin slučaj. Uz nizak postotak odbijenih viza i stalan trend pada broja odbijenica tijekom zadnjeg desetljeća, u prilog Hrvatskoj idu uvedene biometrijske putovnice. Dodatni je argument za razuvjeravanje američkih vlasti da odustanu od vize za hrvatske građane i članstvo Hrvatske u NATO-savezu i u Europskoj uniji.

Picula je, podsjetimo, upozorio na nelogičnosti da 'SAD zahtijeva vize za državljane EU-a iz Bugarske, s Cipra, iz Rumunjske, Poljske i Hrvatske, dok Kanada posjedovanje vize prilikom ulaska traži za državljane Bugarske i Rumunjske, te Poljske i Litve ako nemaju biometrijsku putovnicu, te dodao da nije zanemariv ni financijski aspekt reciprociteta prema kojem državljani 23 zemlje članica Unije moraju platiti samo 14 američkih dolara da bi se registrirali u američki sustav za autorizaciju putovanja, dok državljani pet država, među kojima i Hrvatske, moraju prosječno platiti 160 dolara za zahtjev za vizu.' (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook